izbornik zatvori izbornik

Muljanski kantual predstavljen u Zagrebu

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu

U zagrebačkoj Župi sv. Blaža u ponedjeljak 30. svibnja predstavljen je „Muljanski kantual“ u kojem su prvi put objavljene skladbe  o. Konrada Eberta napisane za zbor župe Muo u Boki kotorskoj potkraj 19. st. Urednik djela je mr. don Robert Tonsati, župnik Mula, a kantual je objavljen u nakladi ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Predstavljanje s koncertnom praizvedbom skladbi o. Eberta započelo je nakon mise koju je predslavio kotorski biskup mons. Ivan Štironja u zajedništvu sa svećenicima Zagrebačke i Bjelovarske (nad)biskupije. Na početku mise okupljene je pozdravio vlč. Borna Puškarić izrazivši radost što će proslava Dana državnosti ove godine proteći u posebnom ozračju koje će pokazati širinu hrvatskog naroda i tradicije.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-24

Biskup Štironja kazao je u homiliji kako je „O. Ebert nizao je notne rečenice i glazbene stihove: u čast Gospi Pomoćnici kršćana, kojoj je župna crkva u Mulu posvećena; u čast Kuzmi i Damjanu, kojima se vjerni puk Mua i Boke rado utjecao; u čast bl. Graciji, Muljaninu, kojega je osobito častio… Duhom nadahnut i primjerima Božjih ugodnika potaknut, vinuo je svoju dušu Kristu, te svojim glazbenim izričajem i vjerom pokazao put u nebo. Ovom svetom misom izričemo mu zahvalu, preporučujući njegovu dušu Božjoj dobroti i milosrđu“.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-9

Mo. Robert Homen, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu uz orguljsku pratnju Nevena Kraljića, orguljaša zagrebačke katedrale, ravnao je pjevačkim ansamblom koji je za prigodu predstavljanja kantuala u Zagrebu i prethodno na Mulu (24.svibnja) vrsno umjetnički izveo Ebertove skladbe, te ih tako na najneposredniji način približio brojnim okupljenim sudionicima događaja, što je samoj misi i predstavljanju dalo jedinstveni duhovni i glazbeni pečat.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-11

Moderatorica večeri dr. Tanja Baran tijekom uvodnog obraćanja pročitala je pjesmu posvećenu bl. Graciji, istaknuvši kako su upravo završili Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima koji nas svojom svetošću okupljaju i potiču na umjetničko stvaralaštvo, te je nakon četiri dana bogatih duhovnih i kulturno-umjetničkih programa, ovo svojevrstan nastavak u kojem razmišljamo o bl. Graciji i o glazbi koja je nastala za proslavu njegove beatifikacije.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-13

Mr. Marija Mihaliček, predsjednica Matice hrvatske – ogranka Boka kotorska uvodnom je riječju započela predstavljanje vrijednog zbornika Muljanski kantual: „Ova zbirka skladbi, sretno nazvana Muljanski kantual, prvi put objelodanjuje opus skladatelja oca Konrada Eberta, koji je osam godina od 1888. do 1895. skladao i uvježbavao glasove muljanskih ribara, šireći tako svjetlo vjere, naobrazbe i kulture, što je jedna od glavnih karakteristika franjevaca koji su djelovali u Boki… ovim izdanjem zapravo je prvi put približen široj javnosti skladateljski domet, umijeće i ljepota glazbe ovog samozatajnog i franjevca.”

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-14

Glazbeni povjesničar i muzikolog, dr. don Miho Demović, ujedno i pisac stručnog prilog o skladateljskom djelu o. Eberta, na početku svog izlaganja istaknuo je kako je predstavljanje prilika kada se hvali knjiga ali i oni koji su je napisali, te je izrazio svoje iskrene čestitke uredniku izdanja. Govoreći o izvorniku na temelju kojeg je nastalo izdanje, dr. Demović naglasio kako danas ne postoji nijedan autograf o. Konrada Eberta, ali je djelo sačuvano u prijepisu Antuna Riđanovića, koji je iako trošan još uvijek dovoljno čitljiv, te je note „pročitao i prepisao akademski glazbenik i orguljaš Neven Kraljić, koji je utrošio puno truda za prepisavanje partitura, koje su njegovom zaslugom dobile današnji izgled“. Dr. Demović je potom raščlanio glazbeni opus Konrada Eberta te pojasnio s kojim se zahtjevima i problematikom susreće glazbenik prilikom uglazbljivanja misnih dijelova i crkvenih himana i moteta. U zaključku je don Miho istaknuo visoki stupanj skladateljskog umijeća o. Konrada Eberta, naglasivši kako ovo djelo ujedno predstavlja jednu od posljednjih granica Zapadne kršćanske kulture i ta se granica očituje u Boki kotorskoj u kultu sv. Martina – dokle seže kult sv. Martina dotle seže i zapadna kultura – i u ovoj glazbi koja je praizvedena u crkvi sv. Blaža.

Prof. Martinjak se osvrnuo na razvoj sakralne glazbe ističući kako danas  svjedočimo opadanju kvalitete crkvene glazbe koja se „sve više tanji i tanji i kao da više ne nosi sliku prepoznatljivosti, sliku duhovnosti već postaje snažna asocijacija svjetovnosti i to koji puta u najgorem obliku“ te je poručio kako jedna od glavnih smjernica II. Vatikanskog sabora (Sacrosanctum Concilium, VI.) nalaže njegovanje blaga crkvene glazbe, a to je jedini način na koji se mogu prevladati ekstremna shvaćanja pozicije crkvene glazbe u liturgiji.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-15

„Stoga (…) ova vrijedna zbirka raznovrsnih skladbi Muljanski kantual neka bude njegovana i danas. I samo ću ponoviti ono što sam napisao u recenziji: prvotna vrijednost ovog izdanja jest spašavanje od zaborava vrijednog glazbenog blaga male primorske župe u Boki kotorskoj, zatim važno je otkrivanje i svjedočanstvo kulturnog i vjerskog života bokeljskih Hrvata i to je važno svjedočanstvo za nas danas i današnjeg čovjeka vjernika da i male zajednice, naše župe mogu biti rasadište kulturnog crkveno-glazbenog života ako njeguju istinsku svetu glazbu propisanu i direktivama vođenu od Drugog vatikanskog sabora. I u tom pogledu i u tom smjeru moraju biti usmjereni kako pastoralni radnici, svećenici, katehete tako i glazbenici, napose crkveni jer često o njima ovisi puno toga”, istaknuo je mo. Martinjak.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-23

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio don Robert, objasnivši kako je uopće došlo do nastanka Muljanskog kantuala, te je zahvalio svim suradnicima poimenice: mo. Mihu Demoviću, Nevenu Kraljiću, Ani Milovan, Siniši Kolaru, Mariji Mihaliček, Tanji Baran za moderiranje, svima koji su svojim pokroviteljstvom omogućili tiskanje i predstavljanje, te svima koji su svojom nazočnošću uzveličali događaj, osobito kolegama svećenicima i prijateljima. Posebnu je zahvalnost iskazao mo. Homenu koji je rado prihvatio samu ideju o izvedbi skladbi i glazbenicima bez kojih izvedba ne bi bila moguća. U zaključnim mislima, dr. Baran je predložila da se nastavi rad na čuvanju glazbenog blaga Mula, a kao izvrstan način predložila je snimanje CD-a Ebertovih skladbi. Nakon posljednje izvedene skladbe, sudionici svečanosti su nagradili glazbenike dugotrajnim oduševljenim aplauzom.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-39

U glazbenom dijelu mise izvedene su skladbe: Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei i moteti Tantum ergo i Genitori iz Mise Auxilium Christianorum, a tijekom predstavljanja Kyrie, Sanctus, Benedictus iz mise Beato Grazia, moteti Tantum Ergo i Genitori iz ciklusa Santi Cosma e Damiano, te himan blaženom Graciji  na latinskom i hrvatskom.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-19

Ovaj događaj je uz domaće vjernike, Bokelje iz Zagreba i drugih gradova Hrvatske, okupio brojne ljubitelje crkvene glazbe kao i predstavnike državnih institucija i ustanova kulture, među kojima su bili i Zvonko Milas, državni tajnik, Zdravka Bušić, predsjednica saborskog odbora za Hrvate izvan RH, dr. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrv. nacionalne manjine u inozemstvu, Miro Gavran, predsjednik Matice Hrvatske, gastaldi Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba i Splita, Ivo Škanata i Luka Perković, predsjednik i izvršni tajnik Zajednice Bokeljskih Hrvata, Srećko Đuranović i Marijan Banelli.

Predstavljanje Muljanskog kantuala u Zagrebu-5

Pokrovitelji predstavljanja bili su: Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Opština Kotor i Matica Hrvatska.

3. lipnja 2022. | Novosti
Oznake: