izbornik zatvori izbornik

Nadbiskupova čestitka svećenicima za Veliki četvrtak

                                                                                      Bar, 8. 4. 2020

Dragi svećenici barske nadbiskupije i kotorske biskupije,

Danas, smo kao što znate, trebali biti zajedno okupljeni u katedrali na posveti ulja i obnovi svećeničkih obećanja, no umjesto toga, umjesto našeg osobnog susreta, prinuđen sam radi aktualne pandemije koronavirusa obratiti vam se pismeno. Pišem sa željom čestitati vam dan svećeništva, te kako bih vas  potaknuo da ustrajete u svome zvanju, da biste radosni i zahvalni Isusu Kristu nastavili svoje služenje Bogu na čast, a vjernicima na duhovnu korist.

Isus nam je darovao svećeništvo da bi nas usrećio. To je poseban i neizmjerno vrijedan dar za sve nas koji smo pozvani u svećeničko zvanje, ali  je i neprocjenjiv dar vjernicima, jer po svećeniku među njima živi Krist. Taj dar istinski usrećuje samo onda ako je vođen ljubavlju: „Ljubio je svoje, do kraja ih je ljubio“ (Iv 13,1)

Kada se spominjemo Posljednje večere, spominjemo se ustanove svećeničkog reda. Mi koji smo svojim život odgovorili na Božji poziv, na današnji dan smo osobito radosni jer zapravo slavimo Gospodina koji je na posljednjoj večeri učenicima, svojim i njihovim nasljednicima, pod prilikama kruha i vina, ostavio euharistiju koju će svećenici slaviti na trajni njegov spomen sve do kraja svijeta. Naše svećeništvo i naše kršćanstvo je toliko vrijedno, koliko je euharistijski orijentirano.

Zato ja osobno, skupa s vama svećenicima danas iskreno i ponizno zahvaljujem Bogu za dar svećeništva. Zahvaljujem mu za mogućnost da možemo činiti ono što je on činio, njemu na spomen. To je naš život. I zato se radujem današnjem danu i s osobitim poštovanjem i ljubavlju zahvaljujem Gospodinu s vama, za vas.

Svojim životom budimo Kristovi svjedoci ljubavi, jednostavnosti i duha služenja. Nastojmo se odreći svega što je strano kršćanskom i svećeničkom načinu života, promijeniti svoj pogled na život, uskladiti svoje vrednovanje stvari i ljudi s duhom Evanđelja, ostaviti sebe i obući „novog čovjeka“ – izabranog i posvećenog svećenika, da uzmognemo s Kristom uskrsnuti.

Dragi svećenici, po svom zvanju, poslanju i djelovanju pozvani ste biti živa Kristova prisutnost u ovom vremenu i na prostoru vaše biskupije. Kao što ste vi dotaknuti Božjim milosrđem, tako isto budite vi oni koji Božjim milosrđem dotičete druge.

Nemojte se umoriti podsjećati vjernike da ih Bog voli i da s njima želi dijeliti svoj život; neka vaše otvoreno svećeničko srce bude prolazom do Božjeg srca. Postanite primjer i poziv vjernicima, da bi onaj tko vas susretne i koga vi susretnete mogao iskusiti ljubav Boga koji tješi, oprašta i daje nadu.

Podijelimo s vjernicima radost i žalost; onako kako je poručio Papa Franjo: „Radujemo se sa zaručnicima koji se vjenčaju; smijemo se s djetetom koje donose na krštenje; pratimo mlade koji se pripravljaju na brak i obitelj; žalostimo se s onima koji primaju bolesničko pomazanje u bolničkom krevetu; plačemo s onima koji pokapaju dragu osobu“…

U večernjim satima svaki će od vas, po vašim župama slaviti misu Večere Gospodnje, što je početak najsvetijih dana u godini. Iako će to biti bez prisustva vjernika, svečano i radosno ju slavite. Nađite neki način i mogućnost da ovih dana progovorite vjernicima o ustanovi svete Euharistije, o ustanovi svećeničkog reda i o zapovijedi ljubavi. I jedno i drugo i treće neka vam bude trajni razlog radosti i služenja kroz cijelu godinu i kroz cijeli vaš svećenički život.

Svima čestitam, sve vas cijenim i poštujem, za svakoga se molim i sve vas blagoslivljam!

+ Rrok Gjonlleshaj
Apostolski upravitelj Kotorske biskupije
nadbiskup barski

 

9. travnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:,