izbornik zatvori izbornik

O proslavi blagdana sv. Nikole u pojedinim župama

Diljem naše biskupije proslavljen je blagdan sv. Nikole, biskupa i čudotvorca kome se osobito raduju djeca a utječu pomorci i putnici.

Blagdan sv. Nikole u Đenovićima

 Sv. misu na blagdan sv. Nikole, kotorski biskup mons. Ilija Janjić slavio je u Đenovićima (župa Pokrivenik) u crkvi sv. Nikole. Danas je to filijalna crkva hergegnovske župe. U homiliji biskup je govorio o službi poučavanja u Crkvi – koja je sastavni dio biskupske službe koju je i sam sv. Nikola vršio, te naglasio da otvorenost pouci Crkve moraju njegovati svi vjernici, kako laici tako i kler, koji tu službu vrši. Sv. misa je imala i ekumensko ozračje, budući da su osim vjernika Katoličke Crkve također bili prisutni  vjernici kao i svećenik Srpske Pravoslavne Crkve o. Radovan Tomović paroh đenovićki. Biskup je stoga dao osobiti naglasak  na molitvi za jedinstvo kršćana. Na kraju sv. mise, biskup Janjić je čestitao svim svečarima imendan i krsno ime.

DSC_0047

 

 

Blagdan sv. Nikole u Perastu

Sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole služena je 10h. Peraški župnik don Srećko Majić u prigodnoj propovijedi o sv. Nikoli potakao vjernike na nasljedovanje ovog velikog sveca. u 16h upriličeno je darivanje djece te je podijeljeno 75 paketića.

Blagdan sv. Nikole u Kotoru

U nedjelju 6. XII. 2015. godine u kotorskoj katedrali-bazilici Sv. Tripuna, koja sljedeće godine proslavlja 850. godišnjicu posvećenja, svečano je proslavljen blagdan sv. Nikole biskupa. Bio je to poseban predbožićni susret vjeroučenika koji pohađaju vjeronauk u Kotoru. Vjeroučenici su pripremili i poseban program u čast sv. Nikoli, a on ih je darovao s tri stotine prigodnih paketića. U njegovoj pratnji bilo je dvadesetoro djece obučenih kao anđeli – u bjelini s krilima. Recitatori Franka Peruđini, Luka Mjesečević i Pavao Vičević pozdravili su sv. Nikolu, kojega je djeci uprisutnio Toni Glasnović. Nakon dijaloga djece sa sv. Nikolom kotorski je biskup mons. Ilija Janjić blagoslovio darove i svu prisutnu djecu.

Svetu misu je služio fra Filip Karadža. Fra Filip je u prigodnoj propovijedi istakao: „Moramo biti svjesni da postoje dvije povijesti; jedna je ona koju učimo u školi, gdje se sjećamo prošlih događaja tko je i kada vladao, gdje su bile granice pojedinih država, kako je izgledala naša zemlja prije 500 ili 1000 godina i kako izgleda danas. Pored te zemaljske povijesti moramo biti svjesni da postoji jedna druga povijest a to je povijest spasenja, povijest Božjega govora čovjeku. O prvoj historiji govore nam povijesne činjenice, a povijest spasenja govori nam kako je Bog kroz vrijeme govorio čovjeku. Svjedoci toga govora Boga čovjeku jesu ljudi koji su na poseban način čuli tu riječ i postali pisci Božjega govora čovjeku. Mi ih nazivamo prorocima ili svecima. Vrhunac povijesti je bilo to kada je Bog ušao u našu povijest, kada više nije slao nikakve proroke ili svoje druge izaslanike, nego je Bog sam odlučio da dođe i da nas pohodi.

Pjevanje na misi animirao je dječji zbor pod ravnanjem prof. Milene Pilastro, uz orguljašku pratnju vjeroučiteljice s. Dragice Kuštre. Sv. misi i prigodnom programu u prepunoj katedrali prisustvovali su i članovi Bokeljske mornarice na čelu s viceadmiralom kap. Ilijom Radovićem, članovi Udruženja pomorskih kapetana i strojara, djelatnici Pomorskog muzeja, predstavnici HGD CG čiji je mandolinski orkestar „Tripo Tomas“ pod ravnanjem prof. Iva Brajaka nastupio u programu. Dva mornara Bokeljske mornarice s helebardama držala su počasnu stražu pred oltarom sv. Nikole. Prije podjele darova župnik je pozdravio sve prisutne, naglasivši da je Kotor grad čija je povijest pisana na moru, grad u kojem više od jednog milenija djeluje Bratovština pomoraca pod zaštitom sv. Nikole i sv. Tripuna. Grad koji čuva grob Andree Saracenisa, prvog poznatog pomorskog privrednika s istočno-jadranske obale iz druge polovice VIII. stoljeća, grad je to suživota i prijateljstva među ljudima, grad širokih horizonta kao što je široka i beskrajna pučina koja mu je izvorom života bila. Grad pet crkava podignutih svetome Nikoli u čast, svecu na kopnu i moru slavnom.

Na kraju slavlja sv. Nikola je bio pozdravljen i prigodnim vatrometom s lođe katedrale.

Don Anton Belan

 

 

Blagdan sv. Nikole u Đurićima

U malenoj župi Đurići blagdan sv. Nikole svake godine se slavi s velikom radošću i iščekivanjem. Glavni je razlog tomu što oko četrdesetak obitelji koji žive na teritoriju župe sv. Ane u Đurićima slavi sv. Nikolu kao svog obiteljskog zaštitnika, tj. kao krsno ime. Ove godine je župna proslava bila osobito svečana. Župljani su se za blagdan pripremali trodnevnicom u čast sv. Nikoli kao i tradicionalnim blagoslovom obitelji. Zadnjeg dana trodnevnice, 5. Prosinca 2015. upriličen je prigodni program za najmlađe članove ove župe. Nakon sv. mise uslijedio je blagoslov sve okupljene djece te doček sv. Nikole koji je djeci donio prigodne darove. Prije samog dočeka, župnik je poveo dijalog s djecom, koja su razdragano govorila i opisivala sve što su znala o svecu kojemu se toliko raduju. Djeca su sv. Nikoli recitirala i pjevala pjesmice, a on ih je bodrio da budu postojani u vjeri i poslušni roditeljima, te im je darovao donesene paketiće. Sv. Nikola je osobito pohvalio djecu koja su sama pripremila kršćanske pjesmice u njegovu čast.

Na sam blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, prva sv. misa slavljena je u crkvi sv. Nikole na Verigama u 6 h. Ovo je najstarija crkva u mjestu, a izgrađena je po svoj prilici polovicom XII. St. Mnogi su se okupili ispred crkvice na “bdjenje” uz vatru već od ponoći, te uz druženje i studen dočekali ranu misu. U propovijedi župnik je protumačio poruku liturgijskih čitanja te se osvrnuo na duhovno značenje proslave kršćanskih blagdana a osobito krsnog imena, koje je u opasnosti da postane samo isprazni vanjski čin bez istinske duhovne pripreme i shvaćanja pravog razloga slavlja, te je sve okupljene potakao na dublju i konkretniju pripremu za veliko otajstvo Božića na koju pozivaju riječi proroka Izaije i Ivana Krstitelja. Na kraju sv. mise župnik se zahvalio svima koji su svojim radom – košnjom planinskog puta omogućili pristup ovoj crkvi. Pri završetku sv. mise, okupljeni vjernici su po prvi puta u povijesti imali prigodu primiti pomazanje čudotvornom manom sv. Nikole, te tradicionalno cjelivati relikviju sveca. U posljednjem dijelu liturgijskog slavlja po ustaljenom običaju, obavljen je blagoslov groblja i izrečena molitva za pokojne na mjestu na kojem su sahranjeni Đuričani koji su svoj život položili za obranu svoga sela od Turske navale. To je mjesto danas obilježeno kamenim križem kao i spomen-pločom koja je postavljena za prethodnog župnika. Druga sv. misa slavljena je u župnoj crkvi uz veliko sudjelovanje puka koji zbog nepristupačnog terena nije mogao doći do crkve sv. Nikole na Verigama. Na kraju župne sv. mise također je podijeljeno pomazanje čudotvornom manom te iskazano štovanje relikviji sv. Nikole.

Don Robert Tonsati

9. prosinca 2015. | Proslave, Novosti
Oznake:, , , , ,