izbornik zatvori izbornik

Obavijest vjernicima Kotorske biskupije o slavlju svetih misa s narodom

U skladu s novim mjerama Vlade CG i NKT o suzbijanju virusa covid-19 i dopisom br. pr. 201/2020 apostolskog upravitelja Kotorske biskupije mons. Rroka Gjonelleshaja, obavještavamo vjerni narod Kotorske biskupije da je od dana 11. 5. 2020. ponovno dopušteno slavlje svetih misa i liturgijskih obreda uz prisutnost vjernika.

Slavlje svetih misa i drugih obreda u crkvama dopušta se pod sljedećim uvjetima: u crkvi može biti najviše 1 osoba na 10m2 površine crkvenog prostora, te između okupljenih vjernika treba biti 2 m razdaljine, a obavezno je nošenje zaštitne maske za sve, osim za svećenika. Uz navedeno, župnici će istaknuti na vidljivom mjestu maksimalni dopušteni broj prisutnih (u odnosu na površinu crkve) te na ulazu osigurati sredstvo za dezinfekciju ruku. Ispred crkve, na otvorenom, može istovremeno boraviti najviše 20 osoba uz održavanje fizičke razdaljine. Ako bi se ukazala potreba, vjernici tijekom mise mogu boraviti na koru (baladuru) i u bočnim kapelama, a župnici će ako to prilike budu nalagale, povećati broj misnih slavlja, kako bi svi koji žele, mogli prisustvovati bez ugrožavanja vlastitog i tuđeg zdravlja.

Crkveni sprovodi će se do daljnjega obavljati samo uz prisutnost najuže rodbine bez sprovodne mise, osim ondje gdje prilike drugačije dopuštaju. Ukoliko rodbina pokojnika koja dogovara sprovod ne može garantirati svećeniku da će se okupiti samo najuži srodnici, svećenik nije dužan voditi takav sprovod.

Slavlja prvih pričesti i krizmi odgađaju se do jeseni, a veća liturgijska slavlja poput župnih patrona, proslavit će se u skladu s važećim propisima, te bez procesija i naknadnog okupljanja vjernika na čašćenju. Vjeronauk se neće održavati do daljnjega.
Budući da opasnost od virusa covid-19 još uvijek nije u potpunosti prestala, u župnim kućama i drugim crkvenim prostorijama neka se vjernici ne okupljaju.

Potičemo sve vjernike da ustraju u molitvi za izbavljenje od pandemije koronavirusa, te da sada kada ponovno imaju tu mogućnost, s radošću ali odgovorno, pristupe sakramentima vjere kao izvoru spasa i duhovne utjehe.

Don Robert Tonsati
kancelar

 

9. svibnja 2020. | Novosti
Oznake:, ,