izbornik zatvori izbornik

Otvorena Caritasova narodna kuhinja u Tivtu

U utorak, 19. Ožujka na blagdan Sv. Josipa, u Tivtu je otvorena prva Caritasova pučka (narodna) kuhinja na području Kotorske biskupije. Inicijativa je potekla od ravnatelja biskupijskog Caritasa, don Željka Paskovića, a ostvarena je uz pomoć brojnih društveno odgovornih poduzeća i pojedinaca, te u prvom redu općinskih vlasti u Tivtu koje su za potrebe narodne kuhinje stavili na raspolaganje prostorije stare vatrogasne stanice. Najveća materijalna podrška pristigla je od jedne crnogorske obitelji iz Berlina koja je darova sredstva za nesmetan šestomjesečni rad kuhinje, čime je osigurano 50 do 80 toplih obroka dnevno.

Na svečanom otvaranju koje je upriličeno ispred same Narodne kuhinje u Tivtu, okupljenima se obratio predsjednik Općine Željko Komnenović: “Možda je Tivat grad kojemu pripada i ne pripada Narodna kuhinja, mnogo veći i bogatiji gradovi od nas imaju takve institucije i uvijek se iza ovakvih humanitarnih inicijativa krije, ili to da kažemo pokreće čovjekoljublje, koga don Željko ima u izobilju i nadamo se, da će ova inicijativa doprijeti do svih onih ljudi koji su u stanju potrebe, kojima je pomoć neophodna. A, to je i čitava ideja ovoga projekta. Opština Tivat i  nema baš previše prostora za neke slične inicijative, ali veoma radosno smo se odazvali ovoj ideji u nadi da ćemo pomoći svima onima kojima je pomoć neophodna, kojima i mi konstantno pomažemo. Sa radošću i otvorenih ruku dočekujemo Caritas i don Željka sa ovom inicijativom, da bi zajedno mogli pomoći više.”

Don Željko je u svojem obraćanju kazao kako je prvobitna ideja bila da se kuhinja otvori u samostanu sv. Nikole na Prčanju, ali je Božjom providnošću i razumijevanjem koje je našao kod gradonačelnika Komnenovića i predsjednika SO Tivat, Miljana Markovića došlo do toga da se kuhinja otvori u Tivtu i da bude na usluzi većem broju korisnika nego što bi to bilo moguće na Prčanju. Don Željko je istaknuo darežljivost obitelji iz Berlina koja je željela biti ostati anonimna te ukratko opisao početni plan rada: “Njihova želja i moja želja je bila tada da se ne ograničavamo na broj korisnika i za sada već imamo prijavljenih 50 korisnika,  koji će dolaziti, neki će doći ovdje na obrok, a većini njih će se dostavljati hrana, jer su osobe u poodmakloj životnoj dobi i osobe sa invaliditetom.  Želim se osim donatorima, glavnom donatoru crnogorskoj porodici iz Berlina, zahvaliti prvenstveno i Opštini i Tivat koja nam je ustupila ovu lokaciju ovdje za korištenje i to je sami centar Tivta. Želim se zahvaliti svim lokalnim firmama i pojedincima koji su stali iza ovoga projekta i koji su obećali će nakon otvaranja još više podržati ovaj projekat kako bi ova kuhinja u istinu postala samoodrživa. Velika mi je radost što to upravo otvaramo danas kada je blagdan svetoga Josipa,  koji je bio zaštitnik Isusov, a evo to je pred sami Uskrs. Imat ćemo i akciju poklanjanja farbanih jaja za Uskrs –  i za katolički i za pravoslavni, a vodeći opet računa i o tome da ćemo imati korisnike koje su islamske vjeroispovijesti.”

Prisutnima se obratio i direktor Caritasa Crne Gore Marko Đonović, koji je prenio pozdrave nadbiskupa barskog i  administratora Kotorskog mons. Rroka Gjonlleshaja, te izrazio svoju radost zbog proširenja Caritasove djelanosti i novih suradnji, naglasivši važnost što veće socijalne inkluzije osoba s invaliditetom i osoba koje pripadaju tzv. teže zapošljivim kategorijama.

Nakon svečanog otvorenja, okupljeni su pozvani na degustaciju jela koja će se svakodnevno pripremati u Narodnoj kuhinji.

 

Fotografije: Radio Dux

21. ožujka 2024. | Novosti
Oznake:, ,