izbornik zatvori izbornik

Papa Franjo se susreo s biskupima Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova

U ponedjeljak 30. siječnja 2017. g. papa Franjo primio je u službenu posjetu «ad limina apostolorum» biskupe Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK). Kako se navodi u izvješću Vatikanskog radija, ključne teme ove posjete bile priljev migranata, pomirenje i crkvena situacija u balkanskim zemljama.

Upitan o značaju ove posjete ad limina, mons. László Német, predsjednik MBK u razgovoru za Vatikanski radio rekao je da je ovo prigoda za jačanje vjere i crkvenog zajedništva, osobito zajedništva s Rimskom Crkvom i biskupom Rima, Svetim Ocem Franjom. Mons. Német govorio je i o različitim modelima suradnje sa većinskom Crkvom u zemljama u kojima su katolici manjina, ustvrdivši da oni variraju od države do države. Tako je u Srbiji suradnja i ekumenski odnos sa Pravoslavnom Crkvom jako dobar, dok je situacija u Makedoniji i Crnoj Gori nešto drugačija. Na Kosovu je značajan međureligiozni dijalog s obzirom da katolici žive među muslimanima.

Jedan od nedavnih prijedloga upućenih Svetoj Stolici bila je i podijela MBK Sv. Ćirila i Metoda na nacionalne biskupske konferencije. O tome je mons. Német kazao da su motiv takvog prijedloga ogromne razlike među tim zemljama. «Nisu samo vezane za jezik. Imamo četiri zemlje sa različitim zakonodavstvima: samo u Srbiji imamo pravo za poučavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama. Također u Srbiji živi 90% katolika cjelokupne MBK Sv. Ćirila i Metoda. Što se Crne Gore tiče, Vlada je potpisala Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom. U ostalim trima zemljama, nema sličnih sporazuma. Također je i ovo jedna velika razlika.»

Unatoč spomenutim razlikama, biskupi su spremni nastaviti suradnju što im je prema mons. Németu, prvi zajednički izazov: «Očuvati duh suradnje između četiri zemlje: neovisno o činjenici da smo tražili od Svete Stolice podjelu Konferencije, radit ćemo zajedno sve dok Sveta Stolica ne bude dala odgovor u tom smislu. Drugi prioritet je osnažiti našu prisutnost u ta četiri različita društva. Pomirenje između Srba i Hrvata, Albanaca i Srba je još uvijek veoma daleko… Postoje veliki problemi i veliki izazovi, i možemo dati doista veoma pozitivan doprinos, također u skladu s nakanama Sv. Oca, koji toliko čini za mir u svijetu».

MBK Sv. Ćirila i Metoda obuhvaća biskupije koje se danas nalaze u četiri različite zemlje: Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U ovoj papinskoj audijenciji bili su primljeni biskupi: mons. Stanislav Hočevar, S.D.B., nadbiskup beogradski,  mons. János Pénzes, biskup subotički, mons. László Német, S.V.D., biskup zrenjaninski, mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski, mons. Djuro Džudžar,  naslovni biskup Acrassa,  apostoliski egzarh za vjernike istočnog obreda u Srbiji, mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, mons. Dodë Gjergji, apostolski administrator Prizrena, mons. Kiro Stojanov,  biskup skopski, apostolski egzarh za vjernike istočnog obreda u Makedoniji.

Izvor: RADIO VATICANA | BOLLETTINO sala Stampa della Santa Sede, B0066

Foto: RADIO VATICANA (EN)

31. siječnja 2017. | Novosti
Oznake:, , ,