izbornik zatvori izbornik

Papa poziva na zajedničku molitvu i izvanredni Urbi et Orbi

“Već od sada pozivam sve da mi se u duhu pridruže posredstvom medija. Slušat ćemo Božju Riječ, uzdići svoju prošnju, klanjati se Presvetom oltarskom sakramentu kojim ću na kraju udijeliti blagoslov Urbi et orbi”  Papa Franjo

„Na pandemiju virusa želimo odgovoriti univerzalnošću molitve“ – riječi su to pape Franje kojima poziva katolike i kršćane cijeloga svijeta na zajedništvo u molitvi. Nakon molitve Očenaša i Angelusa na svetkovinu Blagovijesti, na koju je pozvao kršćane svih Crkava, sljedeća molitvena inicijativa koja ima za cilj ujediniti što veći broj vjernika u svijetu biti će u petak 27. ožujka s početkom u 18 sati.

Papa će predvoditi molitvu u predvorju Bazilike sv. Petra u Rimu dok će sam Trg biti prazan. Program koji će trajati oko sat vremena, sastojat će se od slušanja Riječi Božje, molitve, Euharistijskog klanjanja, te blagoslova Urbi et Orbi (gradu i svijetu) koji se u redovitim prilikama dijeli za Božić i Uskrs. Ovo će biti prilika i za dobivanje potpunog oprosta.

Potpuni oprost odnosi se na oprost od vremenitih kazni u čistilištu koje su posljedica grijeha. U ovoj posebnoj prilici uvjeti za potpuni oprost su sljedeći: važno je uživo sudjelovati u ovoj molitvi (putem televizije, radija ili interneta). Potrebno je odreći se vlastite privrženosti na grijeh, odnosno biti u stanju milosti – ili se ispovjediti te pričestiti i izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca, a u ovim izvanrednim okolnosti dovoljno je imati nakanu to učiniti prvom prilikom kad bude moguće, budući da su javna bogoslužja trenutno ukinuta.

Kod bazilike sv. Petra biti će izloženo čudotvorno raspelo iz crkve Sv. Marcelakao i drevna ikona Salus populi romani (Spas rimskog naroda) iz bazilike sv. Marije Velike, dvije svetinje Rimske crkve pred kojima su se toliki građani Rima i hodočasnici stoljećima molili osobito u vremenima teških pošasti kao što su kuga,  a nedavno im je i papa hodočastio.

Molitvu je moguće pratiti u izravnom prijenosu na neki od sljedećih načina:

Na našem jeziku:

Putem Televizije:

HTV 1

Internet:

Laudato TV youtube kanal i facebook stranica:

https://youtu.be/r_daK_fbUdE

https://www.facebook.com/laudato.hr/

Portal Katoličkog Tjednika:

www.nedjelja.ba

Na talijanskom jeziku youtube kanal i facebook stranica Vatikanske agencije za medije:

https://www.youtube.com/watch?v=ojGaZWm93WU

https://www.facebook.com/vaticannews/

 

 

 

27. ožujka 2020. | Nekategorizirano
Oznake: