izbornik zatvori izbornik

Peta obljetnica molitvene zajednice Štovatelja Božjega milosrđa „Sv. Ivan Pavao II.“ iz Sutomora

U župnoj crkvi sv. Marije u Sutomoru, 28. travnja 2019., na nedjelju Božjeg milosrđa proslavljena je peta obljetnica molitvene zajednice Štovatelja Božjega milosrđa „Sv. Ivan Pavao II.“. Svečanu svetu misu predslavio je vlč. Kelmend Spaqi, župnik u Baru, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Dejanom Turzom. Vjernici su se za ovaj događaj pripremali moleći devetnicu na čast Božjem milosrđu i zagovornu molitvu sv. Ivanu Pavlu II. u 15 sati.

Prije svete mise suvoditeljica zajednice gđa Gabrijela Glasnović – Marku, je u ime Branke Lukšić, dosadašnje voditeljice molitvene zajednice, pozdravila sve nazočne i iskazala radost zbog zajedništva u Gospodinu. Kazala je: „Može se činiti neobičnim da su u drevnoj Kotorskoj biskupiji, gdje je gotovo uobičajeno obilježavati obljetnice na događaje prije 500, 800 ili 1200 godina, na svečani način obilježava peta obljetnica. No, iako mala, ona je za nas neizmjerno važna jer mi slavimo ovime obljetnicu naše žive Crkve te se radujemo da postoje mlađi koji će nastaviti moliti. Posebno me raduje da su brojna djeca došla u crkvu. To znači samo jedno: naše crkve neće postati pusti muzeji. Moleći se Božanskom milosrđu, posebno preko ljeta svake nedjelje s vjernicima koji dođu na ljetovanje u naš kraj, želimo biti i ostati uronjeni u Božje milosrđe, želimo biti i ostati duhovna oaza po uzoru na svetišta i brojna druga duhovna središta naše biskupije gdje će ljudi moći napajati svoju dušu usred suvremene duhovne pustinje. Nebeski zaštitnik naše molitvene zajednice papa sv. Ivan Pavao II. još je prije dvadesetak godina proročki iskazivao zabrinutost ‘alarmantnim simptomima kulture smrti’. Promatrajući znakove vremena uviđamo da su ti simptomi još više uznapredovali. Ali mi se ne bojimo, na strani smo života, na strani smo ‘kulture života’, na strani smo Isusa Krista koji je Uskrsnuo i koji nam svima nudi svoje milosrđe.“

U homiliji vlč. Spaqi pojasnio je pojam milosrđa te izložio kako se milosrđe jednako smatra vrlinom u kršćanstvu, judaizmu, islamu i etici. Potom je rastumačio okupljenim vjernicima kako je sv. Ivan Pavao II nedjelju nakon Uskrsa proglasio nedjeljom božanskog milosrđa, 30. travnja 2000. godine te na koji način se štuje slika Božanskog Milosrđa prema preporukama u „Dnevniku“ sv. Faustine Kowalske.

Odmah nakon mise iskazana je pobožnost Milosrdnom Isusu. Vjernici su za vrijeme pjevanja krunice Božanskog milosrđa i zaziva Božanskom milosrđu nosili upaljene lučice. Djeca su tom prigodom dobila poseban poklon – gipsano vazmeno janje. Na koncu se okupljenima obratio novi voditelj zajednice Marko Zgradić. Biranim riječima zahvalio se dosadašnjoj voditeljici zajednice, gospođi Branki Lukšić te istaknuo: „Nastavit ćemo tamo gdje ste Vi stali! I nadalje ćemo moliti ovu devetnicu te animirati pobožnost Božanskom milosrđu svake nedjelje u turističkoj sezoni. Ove godine se po prvi puta planiramo uključiti u proslavu Božanskog milosrđa u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici koju organizira koordinacija molitvenih zajednica Božanskog milosrđa. Ovoga ljeta animirat ćemo 40 molitvenih večeri, u zahvalu Bogu za pet godina od proglašenja svetim Ivana Pavla II. Za tu prigodu zamolili smo mladog akademskog slikara Marka Čakalovića da izradi sliku. I na kraju s velikom radošću najavljujem kako ćemo u našoj župi imati dvadesetčetverosatnu pobožnost prema relikvijama zaštitnika naše molitvene zajednica sv. Ivana Pavla II. koje nam dolaze na župu.“

Liturgijsko pjevanje animirale su časne sestre franjevke iz Petrovca kraj Budve uz glazbenu pratnju mlade glazbenice Ive Pavlović iz Bara. Proslava je nastavljena uz druženje, slavljeničku tortu i lokalne specijalitete koje su spremile vrijedne domaćice, na radost brojne djece, mještana kao i prijatelja koji su došli iz Zubaca, Sustaša, Bara, Šušanja, Brca i Petrovca.

 

30. travnja 2019. | Proslave
Oznake:, ,