izbornik zatvori izbornik

Pismo kotorskog biskupa u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Kotor, 3. 1. 2023.

 

Predmet: Preminuo papa emeritus Benedikt XVI.

 

Misa zahvalnica za primljena dobročinstva tijekom 2022. godine, koju smo slavili na Staru godinu, bila je, po Očevoj volji, ujedno i zahvala za život pape emeritusa Benedikta XVI., koji je preselio Ocu toga 31. prosinca u 9,34 u samostanu „Mater Ecclesiae“ u Vatikanu, što je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, a prenijeli mediji širom svijeta. Tu vijest, toga istoga dana, obznanila su i zvona kotorske katedrale neposredno prije večernjeg zahvalnog misnog slavlja.

O životu, djelu i služenju pape Benedikta saznali smo jako puno u vrijeme njegova plodna, ozbiljna i odgovorna djelovanja na svim službama koje mu je Crkva povjerila, sve odreknuća od papinske službe 11. veljače 2013. godine. Bio je to znak istinske poniznosti, veličine i intelektualne nadprosječne nadarenosti Josepha Ratzingera.

S pravom Crkva naših dana, a tako i mi vjernici Kotorske biskupije, osjećamo tugu zbog odlaska, kao i ponos što smo imali tako velikoga i marnoga, vjernoga i „poniznoga radnika u vinogradu Gospodnjem“, papu Benedikta XVI.

Kao biskupijska zajednica i dio naroda ove zemlje, pridružit ćemo se mnoštvu onih koji ovih dana Trojedinoga Boga mole i zahvaljuju mu za papu Benedikta XVI..

Tim povodom donosim upute u povodu preminuća i ukopa pape emeritusa Benedikta XVI.:

  • Na dan ukopa u četvrtak 5. siječnja 2023. neka 10 minuta zvone zvona svih naših crkava na podne nakon svakodnevnog podnevnog pozdrava Gospi;
  • Svećeništvo i redovništvo, kao i sve vjernike laike, pozivam toga dana 5. siječnja na svetu misu zadušnicu u katedralu sv. Tripuna u Kotor u 18,00 sati;
  • Neka svećenici na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja na misama pozovu župljane na molitvu za dušu pok. pape emeritusa Benedikta XVI., te u molitvu vjernika uvrste jedan zaziv za pokoj njegove duše;
  • Na razini cijele Crne Gore upriličit će se u Podgorici, kod otaca salezijanaca, 11. siječnja u 16 sati komemoracija, gdje će biti pozvani predstavnici država koje imaju svoja predstavništva u Podgorici ili u drugim mjestima zemlje, kao i predstavnike na najvećim državnim i svim drugim razinama. Na komemoraciju dolazi i novi apostolski nuncij mons. Francis Assisi Chullikatt, koji će uz druge govornike, održati predavanje o životu i djelu pape emeritusa Benedikta XVI.

Molim svećenike da o spomenutom događaju u Podgorici obavijeste svoje župljane na misama u nedjelju 8. siječnja te ih pozovu na ovu komemoraciju i svetu misu u Podgorici.

Sve vas pozivam da se posebno ovih dana usrdno molimo za Crkvu, papa Franju, kao i za dušu pokojnog pape emeritusa Benedikta XVI.

Moleći vječni mir i radost Neba za dušu preminula Pape, na svećeništvo, redovništvo, vjernike laike i na sve ljude dobre volje zazivam Božji blagoslov na početku Nove 2023. godine: Gospodin neka vas blagoslovi i čuva!

 

+ Ivan Štironja
kotorski biskup

3. siječnja 2023. | Novosti
Oznake:, ,