izbornik zatvori izbornik

Planinarski križni put mladih Kotorske biskupije

Ustaljenom rutom od crkve Rođenja BDM u Gornjoj Lastvi te planinskim dijelom Vrmca do crkve sv. Petra u Bogdašićima održan je u subotu 13. travnja 2019., dvanaestu godinu zaredom, Planinarski križni put mladih Kotorske biskupije. Okupili su se, unatoč nestabilnim vremenskim prilikama, vjernici iz različitih krajeva Kotorske biskupije. Pratili su ih svećenici don Siniša Jozić, o. Pero Marković DI i povjerenik za mlade don Dejan Turza, te đakon don Željko Pasković.

Ovogodišnji planinarski križni put bio je u znaku Miljenika Boke (sv. Tripuna, sv. Leopolda, bl. Gracije, bl. Ozane i sl. Božje Ane Marije Marović). Povjerenik za mlade Kotorske biskupije sastavio je prigodni tekst. U uvodu su okupljeni započeli svoj molitveni hod prigodnom pjesmom don Branka Sbutege Momento musicale, a završili njegovom pjesmom pod nazivom Ovaj dan skoro minu. Tekst svake postaje sastojao se od prigodnog ulomka iz Svetog pisma kojim su se hodočasnici prisjećali Isusova hoda od Pilata do Kalvarije. Nakon toga slijedio je kratki tekst o iskustvu života jednoga od Miljenika Boke te njihove poruke i pouke za konkretne prilike u životima mladih: od napuštanja roditeljskog doma, izbora životnog zvanja, za snagu i strpljenje u životnim padovima, te posebno svete smjelosti u ovo naše vrijeme prožeto relativizmom, u kojemu ne samo da nedostaje svjedoka za istinu i svjedoka vjere, već je vrijeme koje ne cijeni i obesmišljava svjedočenje vjere.

Prolazeći kroz danas napuštena sela, hodočasnici su se pomolili kod dvije crkve koje su odavno izvan kulta: Sv. Jurja i Svih Svetih, te su molili za sve pokojne koje počivaju na grobljima uz crkve. Obitelj Marović, kao i prethodnih godina, dočekala je hodočasnike kod crkve Svih Svetih u Marovićima sa pripremljenom hranom i pićem. Fizički najnapornija, jer podrazumijeva hod po veoma strmom spustu iz Gornjih Bogdašića, ali duhovno najsadržajnija, bila je 12. postaja, postaja šutnje, na kojoj su sudionici tišinom iskazali štovanje Isusovoj smrti na križu. Četrnaesta postaja križnog puta izmoljena je u crkvi sv. Petra u Bogdašićima gdje je mlade dočekao mons. Ilija Janjić i uz prigodne završne molitve, blagoslovio. Nakon zajedničkog euharistijskog slavlja, uslijedila zajedničko druženje uz hranu i piće.

15. travnja 2019. | Planinarski križni put
Oznake:, ,