izbornik zatvori izbornik

Planinarski križni put mladih Kotorske biskupije

Jedanaesti planinarski križni put mladih Kotorske biskupije održan je u subotu, 24. travnja 2018. godine. Mladima iz župa Kotorske biskupije pridružilo se nekoliko bokeljskih obitelji iz Dubrovnika kao i  mladi iz Barske nadbiskupije. Pobožnost puta križa tradicionalno vodi obroncima Vrmca, putem dugačkim nešto više od 8 km, od Gornje Lastve, nekadašnjim austrougarskim vojnim pravcem do srednjovjekovnog lokaliteta Pasiglav, odakle se strmim stazama spušta prema tivatskom prigradskom naselju i župi Bogdašići.

Zbog lošeg vremena, ove je godine križni put održan tjedan dana u odnosu na prvotnu najavu. Okupljanje je započelo u 10 sati ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi. Ovogodišnja pobožnost je bila posvećena temi obitelji. U uvodnom nagovoru don Dejan Turza, povjerenik za pastoral mladih Kotorske biskupije, je istaknuo: „Kultura smrti zapadne civilizacije ne samo da prijeti budućnosti čovječanstva, već u naše vrijeme i kroz određene zakone i konvencije dezorijentira i obesmišljuje tradicionalnu obitelj namećući diktaturu ideologije koja dodatno dehumanizira i dekristinijazira našu civilizaciju. Naša molitva neka bude za obitelji, da svoje utemeljenje uspije naći u Isusu Kristu.“

Vjernici su uz poticajne citate sv. Majke Tereze, sv. Franje Asiškoga i sv. Tome Akvinskoga razmatrali izazov patnje, križa i otuđenja u našem vremenu po putu križa koji je napisao isusovac p. Antun Volenik. Pobožno i s poštovanjem molila se svaka postaja uz čitanja o Isusovoj muci. Značajno je spomenuti 12. postaju, inače fizički najzahtjevniju, postaju šutnje, na kojoj su sudionici tišinom iskazali štovanje Isusovoj smrti koju je podnio za sve ljude.

Težinu hoda planinarskog križnog puta olakšali su i domaći vjernici, posebno obitelj Marović. Kao i prethodnih godina, dočekali su hodočasnike s okrjepom, jelom i pićem, kod crkve Svih Svetih u Marovićima. Ruta PKP-a tradicionalno prolazi kroz danas napuštena sela, a neizostavne dvije postaje su crkva sv. Jurja i crkva Svih Svetih, kod kojih se vjernici uz molitvu pojedine postaje sjete pokojnih koji počivaju na grobljima uz crkve.

Nakon petosatnog molitvenog hoda strmim brdskim stazama hodočasnici su stigli na odredište, u Bogdašiće u crkvu sv. Petra. Mlade je uime kotorskog biskupa pozdravio i blagoslovio don Milidrag Janjić, tivatski župnik. Dan je okrunjen euharistijskim slavljem, a mladi su se razišli okrijepljeni duhovnim bogatstvom i novim prijateljstvima.

 

26. ožujka 2018. | Novosti
Oznake:, ,