izbornik zatvori izbornik

Pobožnost križnog puta od crkve sv. Marije od Rijeke do crkve Gospe od Zdravlja

Križni put

Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo Tebe,
jer si svojim svetim križem svijet otkupio.

U subotu, 6. travnja, u Kotoru je organiziran župni križni put u kojemu je uzelo udjela oko stotinu vjernika, većinom mladih.

Pobožnost je uz pjesmu, razmatranja i molitve započela u 16 sati, u crkvi sv. Marije od Rijeke, pred čudesno lijepim raspećem iz XIV. stoljeća. Uz 14 postaja završila je u crkvi Gospe od Zdravlja, koja dominira brijegom Sv. Ivan. Pobožnost su predvodili župnik Kotora don Anton Belan i župnik Prčanja i Stoliva  don Ivo Ćorić, a križ su nosili vjeroučenici, ovogodišnji krizmanici. Ova vrlo sugestivna pobožnost nastala je u Jeruzalemu, a zaslugom sv. Frana Asiškog i njegovih sljedbenika kroz povijest, imala je veoma veliki uspjeh diljem svijeta. Križni put predstavlja povijesnu reminiscenciju Kristove osude, uspinjanja na Golgotu, razapinjanja na križ, polaganja u grob i uskrsnuća. Drama je to otkupljenja.

Ova se pobožnost često obavljala na uzvišenjima i brdima jer: njegovi su vrhunci planina (Ps 95,4b). Glas se Božji na uzvišenjima jače čuje. Planine su često mjesta teofanije, mjesta susreta s Bogom. Dok se čovjek penje k vrhuncima, Bog se u isto vrijeme njemu u susret spušta. Obostrana je to želja za susretom.

Na koncu pobožnosti svim prisutnima i gradu udijeljen je blagoslov s križem uz podsjećanje na savjet sv. Pavla: Blagoslivljajte i neprijatelje vaše, blagoslivljajte a ne proklinjite (Rim 12,14).

8. travnja 2019. | Novosti