izbornik zatvori izbornik

Početak «Fatimskih hodočašća» na otoku Gospe od Milosti

Otočić Gospe od Milosti pred Tivtom, marijansko je svetište Kotorske biskupije u kojem već dugi niz godina traje pobožnost Gospi Fatimskoj. Tradicionalno, u svibnju mjesecu vjernici započinju sa «fatimskim hodočašćima» koja su odvijaju uzastopno svakog 13. u mjesecu, ili danima koji su blizu tom datumu.

Ove je godine prvo hodočašće proteklo u znaku stote obljetnice Gospina ukazanja u Fatimi. Sv. misu predslavio je p. Anto Lozuk, DI u zajedništvu sa svećenicima kotorske biskupije.

P. Lozuk je u homiliji zorno prikazao Marijinu ulogu u povijesti spasenja, te njezino ustrajno prianjanje uz Božju volju. «Poslušnost Božjoj volji» kazao je p. Lozuk «mada se nekad čini teškom, put je kojim je Marija odabrala ići i koji je nama pokazala». Fatimske vidjelice, Franjo i Jacinta koje je sv. otac dana proglasio svetima, i s. Lucija, koja će se zasigurno pridružiti broju svetih kada za to dođe vrijeme – i oni su slijedili Marijin put, kazao je p. Lozuk, podsjetivši okupljene vjernike na Marijin poziv na obraćenje i molitvu. P. Josip Opat, DI, krašićki župnik, na kraju sv. mise je zahvalio svim vjernicima koji su se ovom prigodom okupili u većem broju, te svećenicima koji su koncelebrirali. Uslijedila je procesija po cijelom otoku, u kojoj su kip Gospe Fatimske nosili svećenici, dok je vjerni puk sudjelovao pjevanjem pjesme Gospi fatimskoj. Zajedništvo se nastavilo po ustaljenom običaju u samostanskom dvorištu.

Fotografije: M. Dabović

14. svibnja 2017. | Proslave
Oznake:,