izbornik zatvori izbornik

Pokop isusovca o. Jakova Jurendića

Pokop o. Jurendića bit će u utorak 14. svibnja u 16 sati na Katoličkom groblju sv. Ivana u Bogišićima u Boki Kotorskoj. Misa zadušnica služit će se istoga dana i u bazilici Srca Isusova u Zagrebu u 19 sati.

O. Jakov Jurendić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, preminuo je 12. svibnja, okrijepljen svetim otajstvima, u 71. godini života i 51. godini redovništva, u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica nesretnog slučaja eksplozije plina u kuhinji redovničke kuće u kojoj je stanovao.

O. Jakov Jurendić je rođen 13. rujna 1948. u Pećniku (BiH), u Bosanskoj Posavini, u vjerničkoj obitelji oca Alojzija i majke Ane, uz braću Ivu i Marka te sestre Mariju, Stanu i Tereziju. Nakon osnovne škole u Modriči, nastavio je školovanje u malom sjemeništu u Dubrovniku, a zatim stupio u isusovački novicijat u Zagrebu. Prve zavjete položio je 1970. godine. Srednju školu završio je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Nakon studija filozofije, praktikuma u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, te studija teologije, za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić u Zagrebu 1980. godine. Nakon ređenja, o. Jakov je studirao teologiju u Parizu i psihologiju na sveučilištu Salesiana u Rimu. Obnašao je dužnosti župnog vikara u Osijeku i Zagrebu, vjeroučitelja u Savskom Nartu, a od 1999. do 2008. bio je vojni kapelan pri Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj. Kao vojni kapelan koristio je svoje stručno znanje u uspješnoj psihološkoj pomoći braniteljima. Zatim je živio u isusovačkim zajednicama u Sarajevu i Beogradu, a od 2017. u Kaluđerovini u Kotorskoj biskupiji, gdje je pomagao na župama Bogišići i Krašići, priopćeno je iz provincijalata.

Izvor: IKA

12. svibnja 2019. | Nekategorizirano
Oznake:,