izbornik zatvori izbornik

Posjet franjevačkih bogoslova iz Sarajeva župi Đurići

IMG-23a1aa97406bde6fd4084944fa5cf357-V

Na Sedmu uskrsnu nedjelju, 21. svibnja 2023., župu Sv. Ane u Đurićima posjetili su franjevački bogoslovi provincije Bosne Srebrene i njihovi odgojitelji iz Sarajeva. Dio je to njihovog hodočašća u zaljev svetaca, u Boku Kotorsku. Velika je bila radost mjesnih župljana kada su došli na svetu misu u župnu crkvu Sv. Ane i ugledali jedanaest franjevačkih bogoslova koji su animirali pjevanje i sudjelovali u euharistiji. Uz župnika don Peru Burečića na misi su koncelebrirali njihovi odgojitelji fra Miro Relota, duhovnik bogoslova i član uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Danimir Pezer, II. meštar bogoslova i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova, koji je i predvodio svetu misu.

Fra Danijel se u svojoj propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje u kojem Isus na Veliki četvrtak svojim učenicima ostavlja zadnju preporuku, a to je molitva, Isus moli s njima i za njih. Naglasio je kako je Isus znao da će malobrojnim apostolima i učenicima biti teško živjeti i navješćivati evanđelje pa im je zato i obećao da će im poslati Duha Svetoga, Branitelja. Tako su apostoli s Marijom ostali zajedno, iako su osjećali određeni strah, i molili su zajedno dok nije sišao nad njih Duh Sveti. Tada su hrabro i puni vjere počeli javno propovijedati sve do smrti. Bila je to poruka okupljenim vjernicima da se u svakodnevnim nevoljama života ne boje, nego da vjeruju, da se mole, da ne propuštaju nedjeljnu svetu misu. Fra Danijel je pozvao sve da se mole za nova svećenička i redovnička zvanja i za prisutne bogoslove da ustraju u svome pozivu kako bi jednog dana postali svećenici franjevci.

Nakon svete mise vjernici i gosti nastavili su ugodno druženje uz kavu i doručak koji je pripremio župnik sa suradnicima ispred župne kuće. Bila je to prigoda da se gosti iz Sarajeva upoznaju sa životom katolika u Boki Kotorskoj, njihovom slavnom prošlosti, ali i sa situacijom sadašnjeg života, problema i izazova. Nakon druženja gosti su nastavili svoje hodočašće prema Perastu, Gospi od Škrpjela, Kotoru i Herceg Novom.

IMG-32d27b105d8f1c14deb1d36d437c21df-V

25. svibnja 2023. | Novosti
Oznake:, , , ,