izbornik zatvori izbornik

Povijesno hodočašće franjevaca kapucina Herceg Novom i Kotoru

U organizaciji dviju Provincija franjevaca kapucina – Venecijanske i Hrvatske, te svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, oko stotinjak štovatelja sv. Leopolda dana 15. Lipnja 2016. g. posjetilo je njegov rodni grad Herceg Novi. Posebnost ovog hodočašća kojeg možemo smatrati povijesnim događajem za Herceg Novi i Kotorsku biskupiju, ogleda se u činjenici da je među hodočasnicima bilo trideset pet kapucina, subraće sv. Leopolda, što je zacijelo najveći broj franjevaca kapucina u posljednjih nekoliko u decenija koji je posjetio župu u kojoj su kapucini Venecijanske provincije djelovali do prvih godina dvadesetog stoljeća.

Uz glasnu zvonjavu župne crkve, hodočasnike je dočekao kotorski biskup,mons. Ilija Janjić, koji je predslavio euharistiju u župnoj crkvi sv. Jeronima u kojoj je prije 150. godina sv. Leopold primio milost krštenja. U propovijedi koju je na talijanski jezik prevodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, biskup je iskazao svoju radost zbog tako velikog broja posvećenih osoba i štovatelja sv. Leopolda. Biskup je potaknuo okupljene redovnike, da po primjeru sv. Leopolda budu radosni navjestitelji Božje riječi i djelitelji sakramenata u svijetu koji se sve više udaljava od Boga. «Mi smo dužni vratiti sve udaljene Bogu, a to možemo učiniti samo ako posjedujemo nutarnju autentičnost vjere i poziva, ako zajedno sa sv. Pavlom možemo za sebe reći da Krist živi u nama.» Biskup je nadalje upozorio osobe posvećena života da se ne smiju umoriti od službe sakramenata, osobito sv. Ispovijedi koja je u zapadnom svijetu sve više zapostavljena. «Nije dovoljno samo pomoći nekom da se obrati, nego mu treba pomoći da nastavi rast i izgradnju u vjeri, a to je moguće samo pružanjem duhovnog vodstva i pratnje. Nikad ne smijemo dopustiti da naše djelovanje okalja lice Kristovo, lice Crkve». Govoreći o sv. Leopoldu, biskup Janjić je rekao da je mjesna Crkva ponosna na svog sveca, ponosna što je upravo tu rođen i što je tu proveo svoje djetinjstvo. Drugi razlog ponosa je taj što je sv. Leopold odabran za suzaštitnika Godine Milosrđa. Također, nastavio je biskup, i vjernici Padove trebaju biti podjednako ponosni što je sv. Leopold upravo u njihovoj sredini živio i svetački djelovao. Na kraju propovijedi, biskup je sve okupljene pozvao da se nadahnjuju na primjeru sv. Leopolda te zazvao njegov zagovor kako bi svi mogli iskreno i autentično živjeti svoj kršćanski poziv.

U koncelebraciji su bili kapucini Venecijanske i Hrvatske provincije, kao i provincijali fra Roberto Genuin i fra Jure Šarčević, fra Flaviano Gusella rektor svetišta sv. Leopolda u Padovi. Pjevanje je pod misnim slavljen animirao hercegnovski župni zbor, a tijekom cjelivanja relikvije koje je uslijedilo nakon blagoslova, talijanski hodočasnici su pjevali himnu sv. Leopoldu. Po završetku misnog slavlja, hodočasnici su se uputili u kratku posjetu do rodne kuće sv. Leopolda, te su nastavili svoje hodočašće prema središtu biskupije, gradu Kotoru.

Ovo važno hodočašće u sklopu proslave 150. obljetnice rođenja sv. Leopolda, popraćeno je s neskrivenim oduševljenjem domaćih vjernika kao i velikim zanimanjem građana i turista, te je učvrstilo nadu da će se u narednoj godini ostvariti želja vjernika kotorske biskupije da tijelo sv. Leopolda bude izloženo štovanju i u njegovom rodnom kraju.

Fotografije: Mato Dabović

15. lipnja 2016. | Novosti
Oznake:, , ,