izbornik zatvori izbornik

Pozdravni govor apostolskog upravitelja mons. Rroka Gjonlleshaja prigodom biskupskog ustoličenja mons. Ivana Štironje

Rrok Gjonlleshaj - pozdravni govor

Predraga braćo i sestre u Kristu,

„Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu!“ – Riječi su psalmista koje izražavaju uskrsnu radost Crkve, a bez sumnje, riječi su koje danas svi mi, sav vjerni puk Kotorske biskupije, svi ovdje prisutni i oni koji nas prate u molitvama, osjećamo u svojim srcima! Događaj koji nas je ovog velikog i povijesnog dana za drevnu kotorsku biskupiju okupio jest biskupsko ustoličenje mons. Ivana Štironje. Danas, na blagdan bl. Ozane svete suzaštitnice grada i biskupije, i u ozračju nedjelje Dobroga Pastira, Kotorske biskupija dobiva svog novog pastira, novog biskupa. Dragi biskupe Ivane, prema onim podacima koji su nam dostupni i djelomično poznati, Ti si 91. biskup ove biskupije i deseti koji nosiš ime sv. Ivana – apostola i evanđelista!

Radostan i Bogu zahvalan, sve vas nazočne i sve koji nas pratite putem izravnog prijenosa, srdačno pozdravljam i želim dobrodošlicu.
Pozdravljam Vas biskupe Marine, splitsko-makarski nadbiskupe i metropolito, sve vas braćo nadbiskupi i biskupi, svećenici i redovnici, redovnice, posebno svećenici iz Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije, dragi vjernici kotorkse biskupije i hodočasnici.

Srdačan pozdrav i dobrodošlicu izražavam predstavnicima Pravoslavne crkve, preosvećenim vladikama Joanikiju i Dimitriju s pratiteljima, izaslaniku predsjednika Crne Gore g. Spaiću, predsjedniku skupštine g. Bečiću, izaslanici predsjednika vlade gđi Gorčević, gradonačelniku g. Jokiću te svim uvaženim predstavnicima državnih i gradskih vlasti, političkog i društvenog života te ustanova znanosti i kulture.
Želim se zahvaliti dragome Bogu i vodstvu Duha Svetoga za veliki i milosni dar upravljanja kotorskom biskupijom, kroz devetnaest mjeseci (od blagdana svetih Arkanđela 28. rujna 2019. do danas – blagdana blažene Ozane 27.travanj 2021); Svetom Ocu Franji na ukazanom povjerenju; svećenicima, redovnicima i redovnicama, posebno don Robertu Tonsatiju kancelaru biskupije i Ivanu Blaževiću, tajniku Ordinarijata, na lijepoj i plodnoj suradnji, kao i mojim svećenicima barske nadbiskupije na podršci i razumijevanju. Ispričavam se onima koje sam nenamjerno zapostavio.

Posebna je simbolika ovog biskupskog štapa slavnih Zmajevića koji su ga prije više stoljeća oporukom bili namijenili Barskim nadbiskupima: preko Venecije, Zadra i Pule, usred povijesnih previranja i nedaća, svoje stalno mjesto pronašao je u Kotoru i nikad nije stigao do Bara, sve do prije 19 mjeseci kada sam kao barski nadbiskup na upravljanje primio ovu biskupiju u svojstvu apostolskog administratora: sada ga predajem sretan što je ova mjesna crkva, bogata velikanima vjere, duha i kulture, dobila pastira kojeg je strpljivo čekala i kojeg zaslužuje!

Radostan sam, jer znam da sada nisam sam, već imam brata biskupa s kojim ću moći zajedno raditi na širenju radosne vijesti, brinuti se o dobrobiti Katoličke crkve i njezinih vjernika u Crnoj Gori. Moram priznati, nije mi bilo lako, pogotovo u situaciji koju je uzrokovala ova pandemija, pa i općenito u periodu obilježenom različitim burnim i ne uvijek radosnim događajima u našoj biskupiji i državi.

Dragi biskupe Ivane, svi koji su se upoznali s tvojim dosadašnjim pastoralnim djelovanjem i službama koje si vršio u Crkvi, mogu vidjeti da ti je Bog darovao brojne sposobnosti, i da si stekao potrebno iskustvo da bi mogao uspješno voditi ovu biskupiju. Započinješ službu na blagdan blažene Ozane, koja je u ovaj grad – koji je po vlastitom zahtjevu primljen pod zaštitu Republike sv. Marka – došla iz unutrašnjosti Crne Gore, u njemu pronašla smisao svog života te se posvetila službi Bogu i građanima Kotora. Vjerujem da će i tebi biti poticaj da čezneš za svetošću života.

Biskupija koju danas preuzimaš je u dosta stabilnom stanju: u jednom od najljepših zaljeva ne samo jadranske obale nego i šire, prebogata poviješću; s malim ali vjernim stadom, s nevelikim brojem svećenika, koji su marljivi i koji će ti biti na raspolaganju. Vjerujem da ćeš i ti, kao tvoji prethodnici imati podršku Metropolije koje je i Kotorska biskupija dio, kao i ostalih sufraganskih biskupija.

Dragi biskupe Ivane! U tvojoj novoj službi pratila te Marija Majka Crkve i zagovor sv. Tripuna, sv. Leopolda, blažene Ozane, blaženog Gracije, službenice Božje Ana Marije i svih bokeljskih blaženika. Na pomoć ti bila milost Božja i sedmerostruki dar Duha Svetoga. TI si upoznao i uzvjerovao da je Bog Ljubav, te si to i svojim geslom posvjedočio: u njegovoj ljubavi, milosti i radosti živio, vodio ovu biskupiju te uživao obilat duhovni plod i evanđeoski blagoslov!
Nakon čitanja apostolskog naloga uz sve ove želje i molitve, predat ću ti štap: primi ga i brižno pazi na stado kojemu te Duh Sveti postavio za biskupa!

27. travnja 2021. | Tekstovi, Novosti