izbornik zatvori izbornik

Preporuke i upute apostolskog upravitelja kotorskog i barskog nadbiskupa mons. Rroka Gjonlleshaja

Draga braćo i sestre u Kristu!

Suočeni s velikom kušnjom i neizvjesnošću nastalom zbog izbijanja pandemije novog korona virusa (COVID-19), obraćam Vam se kao duhovni pastir, potaknut istom brigom i pitanjima koje ovih dana obuzimaju ljude u cijelom svijetu. Najprije sve pozivam da kao vjernici spremno i bez oklijevanja damo svoj doprinos u borbi s ovom iznenađuje nejasnom i opasnom situacijom. Osobito je važno da se nikako ne predamo očaju, strahu i panici,  već da svoj pogled upremo u našeg Spasitelja Isusa Krista koji je „naše bolesti ponio, naše boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava“ (Iz 53,4) i našu blaženu majku Mariju koju zazivamo kao Zdravlje bolesnih i Pomoćnicu kršćana.

Osobito u ovom vremenu Korizme, s novom kušnjom koja se pojavila u našoj sredini, nastojmo još usrdnije i ustrajnije moliti za što skoriji prolazak pandemije, za ozdravljenje oboljelih i zaraženih, za snagu zdravstvenih radnike te za mudrost odgovornih u civilnom i državnom vodstvu. Naša nas vjera obvezuje da u društvu u kojem živimo uvijek dajemo svijetli primjer svjedočanstva krsne vjere ponajprije životom i djelima, stoga nam je i u ovim trenucima dužnost djelovati u skladu s preporukama Crkve, ali i dati vlastitim angažmanom doprinos pridržavajući se mjerodavnih smjernica i preporuka civilnih vlasti Crne Gore.

Imajući gore rečeno u vidu, kao nadbiskup Barske nadbiskupije i apostolski administrator Kotorske Biskupije dajem sljedeće obavještenje i upute:

Prema međunarodnim zdravstvenim propisima, sve države imaju pravnu obavezu da neodložno reagiraju na proglašenje vanredne situacije opasne po javno zdravlje. Vlada Crne Gore je to učinila na transparentan način, te je poduzela različite mjere  za sprečavanje i  suzbijanje novog korona virusa (COVID-19).  I mi katolici u Crnoj Gori, kao poslušni sinovi i kćeri Crkve, pozvani smo na veći oprez i odgovornost u kontaktima s drugim osobama kako bismo zaštitili sebe i druge. Naša je sveta dužnost, da ovoj situaciji pristupimo vjernički odgovorno i da učinimo sve što je u našoj moći kako ne bismo mi sami bili uzrok širenja zaraze.

Poštujući već spomenute i javno poznate odluke Vlade Crne Gore koje su donesene u najboljem i općem interesu svih građana, sve  pripadnike Katoličke Crkve ovim putem obavještavam:

  1. Dok god traje obustava redovite nastave u osnovnim i srednjim školama te fakultetskim ustanovama u Crnoj Gori, neka se odgode svi biskupijski i župni programi i aktivnosti, to se osobito odnosi na katehezu i različiti pastoralne susrete i okupljanja.
  2. Slavljenje svetih misa:

Dok se drugačije ne odredi, neka se vjernici suzdrže od dolaska na svete mise, bilo u župnim crkvama, bilo u kapelama, na groblju i na svim javnim mjestima. Kao dijecezanski ordinarij, oslobađam vjernike dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičem ih da svetu misu prate na radiju, televiziji ili na internetu, a potičem ih i na duhovnu pričest tako da dublje posvješćuju stvarnu Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama i bude želju za sjedinjenjem s Njim.

  1. Sprovodi:

Neka se sprovod ili sahrana održi u krugu obitelji.

Tom prigodom, neka se prisutni suzdrže od pružanja ruke ukoliko netko dođe izraziti sućut.

Neka se suzdrže od većeg okupljanja povodom sahrane, bilo u obiteljskoj kući, bilo na samom groblju ili za to predviđenom objektu, te nakon sprovoda.

Ipak zbog pastoralne brige i ljubavi prema pokojniku i tugujućoj obitelji,  neka svećenik obavi obredni čin na groblju  pred polaganje pokojnika u grob.

  1. Vjeronauk

U skladu s odredbom br. 1. vjeronauk i sve vjeronaučne/katehetske/pastoralne aktivnosti i okupljanja se obustavljaju do daljnjega.

  1. Sva druga crkvena događanja podliježu ovom režimu do daljnjega.
  2. Sve vjerničke obitelji koje će zbog zakonskih propisa ovih dana dulje boraviti u svojim domovima zajedno sa svojom djecom, potičem da otkriju ljepotu zajedničke obiteljske molitve, osobito svete krunice i križnog puta, te da suvremene medije iskoriste za upoznavanje i produbljivanje vjere, čitajući između ostalog i duhovnu literaturu, te gledajući izgrađujuće sadržaje duhovne i vjerske tematike.
  3. Još jednom, molim i pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice i sav narod Božji na ustrajnu i pouzdanu molitvu, na dobra djela, pokoru i žrtvu, te odgovornu brigu prema svemu stvorenom, a osobito braći ljudima s kojima dijelom životni prostor ove Države.

Uzdižući svoje molitve našem Raspetom Spasitelju, i proseći zagovor Blažene Djevice Marije, srdačno Vas pozdravljam i na sve zazivam blagoslov Trojedinog Boga.

+ Rrok Gjonlleshaj

apostolski upravitelj kotorski
barski nadbiskup

14. ožujka 2020. | Tekstovi
Oznake:, , ,