izbornik zatvori izbornik

Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

Kotor, Karike – 13. 1. 2023.

 

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke

 

Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

 

Poštovani i dragi štovatelji sv. Tripuna!

 

Pred nama su još jedne Tripundanske svečanosti. Ove godine, Bogu hvala, bez pandemije i ograničenja. To znači da će vanjska proslava u nedjelju 5. siječnja biti s tradicionalnom procesijom kroz grad Kotor.

Prošlo je, dakle, već 1214 godina otkako se sv. Tripun nastanio u ovom gradu. Naši pređi su mu se rado obraćali, zavjete činili, od njega tražili pomoć i zaštitu, zahvaljivali mu, sve pod geslom „fides et honor“ koje i danas krasi grb Bokeljske mornarice. Ove dvije vrijednosti, „vjera i čast“, bile su ujedno i osobine koje su krasile duše naših pređa. To im je bilo najbolje oružje i oruđe. Sjećanje na pređe budi u nama pitanje: Što je s našom vjerom i čašću?

U proglasu s katedralne lođe na dan „Loda“ slušamo poziv koji nam vraća sjećanje na „sjajna djela naših praotaca, koji pod okriljem čudotvorca… ostaviše slavno nasljedstvo“. Ovih svetih Tripundanskih dana pohvalama i zahvalama obnovimo pradjedovsku vjeru i čast, sjetimo se svojih korijena te budućim generacijama predajmo to beskrajno blago kršćanske vjere i identiteta. Molimo da Tripundanske svečanosti budu „podstrek“ svim vjernicima i građanima da se „uobičajenim obredima“ slavi svečanost sv. Tripuna kojoj je smisao da se „iskaže slava Bogu Velikome, te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji i poglavitom Isusovu mučeniku svetom Tripunu“.

Lode završavaju vrlo sadržajnim molitvenim vapajem: „Ej dopusti , Veliki Bože, nek’ se za toliki niz stoljeća, koliko je do sada minulo trenutaka, razvija svake godine proslavljeni ovaj stijeg, a uvijek u slozi, sreći i ljubavi“. Neka ovo bude i naša trajna molitva! Neka nam ovo bude i ponos i zadaća da budućim generacijama predamo ovo beskrajno bogatstvo kršćanske vjere i časti, zajedništva i ljubavi. Mnogi bi narodi bili ljubomorni na ovakvu dugu tradiciju. Budimo ponosni čuvari tradicije koja je nikla iz katoličke liturgije i pobožnosti u čast sv. Tripunu. Veselo plešimo njegovo kolo i još veselije živimo kršćansku poruku i sadržaje na koje nas podsjeća Tripunovo kolo.

Dragi štovatelji sv. Tripuna! Neka vas, vaše obitelji, mladež i djecu, osobito bolesne i nemoćne prati blagoslov Trojedinog Boga i zagovor svetog mučenika, moćnog čudotvorca sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora, Kotorske biskupije i svih onih čiji su korijeni u Boki Kotorskoj.

Čestitam vam dane svečanosti sv. Tripuna, moleći da vas prati blagoslov Boga i zagovor Majke Marije, a sv. Tripun neka vam pomogne živjeti fides et honor – vjeru i čast.

 

+ Ivan Štironja

 

25. siječnja 2023. | Novosti
Oznake:,