izbornik zatvori izbornik

Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke za svečanosti sv. Tripuna

Svim štovateljima sv. Tripuna

Proglas vjernicima Kotorske biskupije u Boki i Bokeljima izvan Boke

za svečanosti sv. Tripuna

 

Dragi vjernici Kotorske biskupije,

Dragi Bokelji u Boki i svijetu,

 

 

pripremu za poslanicu o svetkovini sv. Tripuna, zaštitnika katedrale, Kotorske biskupije i svih Bokelja gdje god se nalazili – započeo sam u dalekoj Tanzaniji, u Africi, u novoj župi misionara don Ante Batarela. Iz misijske sredine gdje vjernici materijalno oskudijevaju ali su duhom bogati mislima sam bio u Maloj Aziji, u vremenskom razdoblju trećeg stoljeća gdje su kršćani doživljavali progonstvo po naredbi rimskog cara Decija. U mjestu Kampasdi, između ostalih kršćana isticao se mladi Tripun, kojemu je bilo tek 18 godina. Oko 250. godine Tripun se ističe znanjem u svom kršćanskom životu i junačkim svjedočenjem vjere. Dobro je znao Isusov nauk: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dušu ne mogu ubiti, nego se radije bojte onih koji i dušu i tijelo mogu baciti u pakao. To poznavanje svetog Pisma rascvjetalo se u Tripunovo stvarno svjedočenje i on spremno daje vlastitu krv za Isusovo ime. Tripun na djelu pokazuje svoju neslomljivost, uvjerenje, principijelnost čiste savjesti i odanost Bogu.

Gledajući okrutnost, ne samo rimskoga cara Decija, nego i svih ostalih rimskih careva, kojima je prioritet bio uništenje kršćanstva – divimo se svim mučenicima kroz povijest koji su za Krista dali svoj život, osobito se divimo našem mladom svjedoku vjere sv. Tripunu, koji se nije želio izvući tjelesnoj smrti, nego je u svojoj životnoj odlučnosti imao snage reći neprijateljima kršćanstva: Ja ću se klanjati jedino Bogu, a nikada se neću pokloniti poganskom bogu Deciju! Ja sam kršćanin i pun sam povjerenja u Božju pomoć, koja će mi dati potrebnu snagu da budem Kristov svjedok sve do prolijevanja vlastite krvi.

Tog duhovnog junaka, tog mučenika, dragi štovatelji sv. Tripuna mi danas ističemo i slavimo, kao što su to činili naši preci. No, ne želimo ostati prema sv. Tripunu samo u nekom ljudskom divljenju, nego ga želimo zamoliti, u duhu vjere, da nam posebno u ovoj Godini milosrđa pomogne u našem odlučnom prekidu s bilo kojom navezanošću na zlo, koje nas udaljava od Boga i ujedno da pomogne našem usmjerenju, našem približavanju Bogu i našoj odanosti onome koji nas je stvorio, otkupio i oslobodio. Neka nam pomogne pri našem obraćenju, pri našoj duhovnoj obnovi.

Ta naša odluka da ćemo biti bolji kršćani bit će pun duhovni pogodak u Godini Božjeg milosrđa i u godini kada ćemo proslaviti 850 obljetnicu posvete naše katedrale, koja je u liturgijskoj funkciji od 19. lipnja 1166. godine.

Sve vas, dragi štovatelji sv. Tripuna pozivam da budemo zajedno u ovogodišnjim slavljima na svetkovinu sv. Tripuna u Kotoru 3. veljače i na vanjsku proslavu 7. veljače, kao i na obljetnicu posvete katedrale 19. lipnja ove godine.

Sveti Tripune moli za nas!

Sve vas u Kristu pozdravlja,

 

 

 

 

† ILIJA, biskup

26. siječnja 2016. | Novosti, Biskupove poslanice
Oznake:,