izbornik zatvori izbornik

Proslava 510. obljetnice rođenja za nebo bl. Gracije iz Mula kod Kotora

Blagdan Bl. Gracije iz Mula kod Kotora uvijek se radosno proslavlja u njegovoj rodnoj župi 9. studenog, dok je u kalendaru HBK kao spomendan upisan dan ranije. Ovogodišnja proslava protekla je u znaku proslave 510. obljetnice  Blaženikova rođenja za nebo koja je počela trodnevnom duhovnom pripremom u večernjim satima 6. studenog. Trodnevnicu u netom obnovljenoj župnoj crkvi predvodio je vlč. dr. sc. Anđelo Maly, profesor Svetog Pisma na KBF-u u Zagrebu. Vlč. Maly je u svojim propovijedima isticao vječno novu snagu i izazov Božje riječi na koju je bl. Gracija svojim životnim predanjem odgovorio, te potaknuo brojne okupljene vjernike na poslušnost Božjoj riječi, gorljivost u molitvi i radosno življenje vjere.

Tri dana duhovnih poticaja, intenzivne molitve i zanosne pjesme pred oltarom Blaženika, ovjenčana su otvaranjem Blaženikova sarkofaga 8. studenog. Tog je dana sv. misu predvodio kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, a u koncelebraciji uz mjesnog župnika don Roberta Tonsatija i propovjednika Vlč. Anđela Malyja, dugogodišnjeg promicatelja kulta bl. Gracije don Pavla Medača, te drugih svećenika kotorske biskupije, bili su augustinci o. Josef Sciberras OSA, generalni postulator Reda i o. Michele Falcone, povjerenik za komunikacije generalne Kurije Reda. Nakon misnog slavlja, kotorski je biskup blagoslovio srebrnu masku za lice bl. Gracije koja je izrađena prigodom 510. obljetnice njegova rođenja za nebo, kao trajni znak štovanja i pobožnosti i za dobrobit širenja njegova kulta. Nakon blagoslova, povjerenstvo imenovano od mjesnog biskupa, pristupilo je otvaranju Blaženikova sarkofaga, dok su vjernici cijeli događaj strpljivo pratili u molitvi i šutnji ispred crkve. Po završetku, generalni postulator o. Sciberras je sarkofag zapečatio pečatom postulature, poslije čega je uslijedilo vjerničko štovanje. Srebrnu masku izradili su znameniti zlatari iz Palerma, poznati po svom radu na crkvenim i liturgijskim predmetima, a kupljenja je prilogom mjesnog dobročinitelja. Za ovu posebnu prigodu, Muljanska je župna crkva u noći bila obasjana plamenima „luminacije“ – običaja koji u Boki,  postaje sve rjeđim zbog zahtjevnosti izvedbe: zadnja luminacija na Mulu bila je prije 10 godina kada se slavila 500. obljetnica Blaženikove smrti.

Na sam blagdan, 9. studenog, prva misa služena je po običaju u 5 sati ujutro a slavio ju je don Anton Belan, kotorski župnik i generalni vikar biskupije, nakon čega su uslijedile još tri svete mise:u 8, 10  i u 16 sati. Cijelog dana su vjernici iz Kotorske biskupije kao i iz susjednih biskupija, među njima i brojni pravoslavne vjeroispovijesti, pohodili muljansku župnu crkvu kako bi se molili pred Blaženikovim tijelom.

Popodnevnu misu predslavio je kotorski biskup, u koncelebraciji s brojnim svećenicima. U propovijedi je biskup Janjić podsjetio vjernike na vrline bl. Gracije, osobito njegovu ljubav prema euharistiji. Blaženi Gracija nas poziva da slavimo sakramente, moramo osnažiti sudjelovanje na nedjeljnoj misi koje kod nas nije toliko učestalo koliko bi trebalo biti – kazao je biskup Janjić, pozvavši vjernike da po zagovoru i primjeru Blaženika prodube svoj molitveni i sakramentalni život. Na kraju misnog slavlja, župnik don Robert Tonsati zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremama i svojim trudom potpomogli ovogodišnju proslavu. Uz zahvalu propovjedniku vlč. dr. sc. Anđelu Malyiju, župnik  je posebno zahvalio ocima augustincima koji su već drugu godinu zaredom prisustvovali proslavi blagdana njihova subrata te je uručio prigodni dar – sliku Blaženika. O. Josef Sciberras prenio je pozdrave i čestitke generalnog Priora Reda, o. Alejandra Morala Antóna izrazivši i svoje zadovoljstvo što po drugi puta sudjeluje u mjesnoj proslavi, te je zahvalio na dobrodošlici koja mu je iskazana. Tom prigodom je pročitao dekret Generalnog priora Reda kojim je nekadašnji muljanski župnik i promicatelj kulta bl. Gradcije, preč. don Pavao Medač zbog svojih zasluga prema Blaženiku i augustincima, afiliran Redu sv. Augustina te uživa duhovna dobra Reda na isti način kao i zavjetovani redovnici i redovnice. Nakon završne molitve pred Blaženikovim oltarom, uslijedilo je tradicionalno cjelivanje relikvije za vrijeme koje je otpjevan svečani himan „Nut slavno tijelo“ fra Konrada Heberta kojeg je u 19. stoljeću skladao za muljanski župni zbor – Hrvatsko pjevačko društvo Zvonimir. Misno slavlje uzveličao je župni zbor sv. Mateja iz Dobrote, a među mnogobrojnom vjerničkom puku, bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Župa Muo, jedna od najmanjih u kotorskoj biskupiji, doista je uz veliku svečanosti, pobožnost i s dostojanstvom proslavila ovu važnu obljetnicu svoga najdičnijeg sina, posvjedočivši da ljubav i poštovanje prema Blaženiku sjaji neoslabljenim sjajem unatoč brojnim demografskim promjenama koje su je zadesile u predzadnjem stoljeću.

 

 

 

10. studenoga 2018. | Nekategorizirano
Oznake:, , ,