izbornik zatvori izbornik

Proslava blagdana Gospe od Zdravlja u Gospinom svetištu iznad Kotora

I ove godine, usprkos veoma kišovitom i vjetrovitom vremenu, blagdan Prikazanja Marijina u hramu, u narodu poznatiji kao Gospa od Zdravlja, svečano je proslavljen uz brojne hodočasnike u njenom poznatom svetištu koje bdije nad Kotorom od XV. stoljeća. Zvonik ove crkve, poput okolnih čempresa, kao uzdignuti prst pokazuje na nebo koje je sinonim novog načina čovjekovog postojanja i kako kršćani vjeruju, njegova konačna sudbina. Stoga hodočasnici u ovo svetište dolaze radi zdravlja duše i tijela, svjesni da medicina liječi a Bog ozdravlja. Uoči blagdana u svetištu se molila krunica i služila sveta Misa.
Prije podne služene su 3 svete mise. Najraniju, u 5 sati slavio je don Anton Belan, kotorski župnik i upravitelj svetišta. Misu u 8 sati služio je don Ivo Ćorić s don Perom Burečićem u koncelebraciji, a misu u 10 sati služio je don Ante Dragobratović. Poslije podne u 15:30 sati vjernici su molili krunicu a svetu misu je služio don Anton Belan.
Budući da u ovo svetište dolaze oni koji mogu, a ne oni koji to žele, u 18 sati kotorski je biskup mons. Ilija Janjić služio sv. Misu u crkvi sv. Klare u gradu. Biskup je u toku jutarnjih sati hodočastio u svetište Gospe od Zdravlja.
Kult Gospe od Zdravlja na prostorima istočno-jadranske obale proširio se nakon strašne kuge koja je od srpnja 1630. do studenog 1631. godine u Mlecima odnijela 80.000 života, a na području cijele Mletačke Republike, u čijem je sastavu tada bio i Kotor, 600.000. Ogromna cifra za onodobno europsko stanovništvo.
Za razliku od Isusovog prikazanja u hramu koje nam donosi sv. Pismo, Marijino prikazanje nam je sačuvano smo u apokrifnoj literaturi. Joakim i Ana prikazali su svoje dijete kada je imalo 3 godine. Taj događaj slavi Crkva već od starokršćanskih vremena pod imenom Marijina očišćenja. Prikazuje se Ona Svevišnjemu Bogu u Njegovom svetom hramu. Njemu se sva posvećuje, a bila je već od prvog časa svoga začeća sveta. Njemu zavjetuje svoje djevičanstvo i bila je svega svoga života čista kao anđeo. Primjer je to za sve kršćane da se prikažu kao žrtva Gospodinu, slušajući i živeći prema Njegovim zapovijedima koje nas vode na put blaženstva. To su riječi samoga Krista. Njih nalazimo u Njegovom odgovoru narodu koji mu je dovikivao: Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao! Ovo je bila misao svih propovijedi na blagdan Gospe od Zdravlja, čije su svetište, iznimno ove godine, posjetili brojni Filipinci sa kruzera „Musica“ koji je toga dana bio u kotorskoj luci.
Nakon svetih Misa, prema starom kotorskom običaju, vjernici su brali lovoriku koju su nosili svojim kućama i onima koji nisu mogli doći do svetišta, u kojemu je tijekom cijelog dana odzvanjao himan:

Čuj vruću molbu puka svog,
O Majko naša
Koju Ti iz srca svog
Danas prinaša!
U hramu Tvom Te pozdravlja
Sav puk u jedan glas
O Gospe od Zdravlja
Moli za nas!
U subotu, 28. studenog, u 15:30 sati na osminu blagdana, u svetištu će biti krunica i sveta Misa.
don Anton Belan

24. studenoga 2015. | Proslave, Novosti
Oznake:,