izbornik zatvori izbornik

Proslava blagdana Male Gospe na Prčanju

viber_image_2020-09-08_22-42-49

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije tradicionalno se u Kotorskoj biskupiji najsvečanije proslavlja u istoimenoj crkvi u župi Prčanj. Ova najveća crkva u biskupiji, monumentalno neorenesansno zdanje i ove se godine ispunila župljanima i hodočasnicima iz susjednih župa. Koncelebriranu misu predslavio je don Željko Pasković, mladomisnik i novoimenovani župnik ove župe, u zajedništvu sa svećenicima biskupije.

Don Željko je propovijedao o Marijinom rođendanu u kontekstu Božjeg spasiteljskog plana, te pozvao na promišljanje o značenju Djevice Marije u životu vjernika: „Što naša nebeska Majka znači u našem životu? Koliko smo zahvalni Bogu što nam je dao Mariju za Majku? Kada joj Bog povjerio zadaću da nosi Spasitelja, ona se nije zbog toga uzvisila, već je ostala ponizna, i ta je njezina poniznost na vidjelu tijekom čitava njezina života.“

Osvrnuvši se na evanđeoski odlomak o rodoslovlju Isusovom, don Željko je naglasio kako bi, gledano isključivo ljudskim načinom, možda neke osobe radije izbacili s popisa: no Bog pokazuje da je njegov naum bio da se Sin utjelovi baš iz takvog roda i plemena, koje je obilježeno i velikim dometima svetosti i ljudskim nesavršenostima. „To je prilika za svakog od nas. Nije bitno kakvi smo bili u prošlosti, ako ćemo odlučiti popraviti se i obratiti se, ići Božjim putem. Djevica Marija nam je tu da nam pokaže kako ići putem spasenja.“ Poštujući Božje zapovijedi, slušajući Marijina Sina, dat ćemo našoj nebeskoj majci najljepše darove, darove koji će nama ujedno biti koraci na putu spasenja – zaključio je don Željko u svojoj propovijedi.

Na kraju mise, don Ivo Ćorić zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji župnog blagdana te se ujedno zahvalio svim župljanima na podršci koju je imao tijekom jedanaest godina službe u ovom mjestu: „Došao je čas da se oprostim od vjernog puka Prčanjskog, od ovog mjesta, veličanstvenog Bogorodičinog hrama i čudotvorne Gospe Prčanjske. U srcu nosim samo najljepše osjećaje i zahvalnost, a tražim oprost za sve što je u mojem ponašanju, uvijek nenamjerno, kod nekoga moglo izazvati protivštinu ili ljutnju…Kada sam imenovan župnikom ovdje, zahvaljivao sam Bogu na toj milosti. Sada, kada odlazim, ponovo idem na mjesto koje je vezano za Blaženu Djevicu Mariju, otok Gospe od Milosti i župe Bogišići i Krašići, te sam zahvalan Božjoj Providnosti što me upravlja na tako posebna mjesta svećeničke službe.“ Svom nasljedniku, don Željku poželio je obilje uspjeha u pastoralnom radu na ovoj župi.

viber_image_2020-09-08_22-42-56

9. rujna 2020. | Nekategorizirano
Oznake:, , ,