izbornik zatvori izbornik

Proslava blagdana sv. Andrije apostola u župi Brca

Proslavu blagdana sv. Andrije apostola u župi Brca okupljeni su vjernici započeli u predvečerje blagdana 30. studenoga svečanom procesijom. Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je, uz koncelebraciju više svećenika Kotorske biskupije, predslavio kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Na početku je uime župnog pastoralnog vijeća biskupa Štironju i sve prisutne pozdravio gospodin Vlaho Čakalović.

U svojoj je propovijedi biskup Ivan istaknuo lik sv. Andrije koji poziva na hrabrost kako bismo bili vjerni „ribari ljudi“. Naglasio je to svojstvo poziva posebno za misnike i propovjednike, ali i ostale vjernike. Naročito je to bitno „danas kada se vrtoglavo gubi smisao za duhovnost i duhovno“. Naveo je primjer adventa koji je u mnogim europskim gradovima postao čisti folklor i turistička atrakcija. Vjernicima je „advent hodočašće prema susretu s Kristom u jaslicama, hodočašće koje ima dimenziju vječnosti“ rekao je Biskup te pozvao okupljene vjernike da otvore svoja srca Radosnoj vijesti koju apostol Andrija javlja i suvremenom čovjeku, kao što je nekoć javio svome bratu Šimunu Petru: „Našli smo Mesiju!“.

Biskup je naveo nekoliko osobina sv. Andrije. Kršćanska tradicija mu daje naziv „prvopozvani“ jer ga je Isus među prvima pozvao u svoju družinu. Sveto Pismo ga spominje dvadesetak puta, što kao brata Šimuna Petra, što kao jednoga od dvanestorice. Andrija je zajedno s Ivanom, apostolom, bio učenik sv. Ivana Krstitelja, koji im je prvi pokazao „Jaganjca Božjega“. Prema Matejevu Evanđelju, Isus poziva Andriju zajedno s njegovim bratom Šimunom Petrom. Sveti je Andrija život dao za Isusa. Raspet je na križu u obliku slova „X“ – tzv. Andrijin križ. Nadalje je istaknuo biskup Ivan jednostavnost i poniznost sv. Andrije koji se ne pravi sposoban da znade sve o Isusu, nego čini ono što može: dovodi ljude Isusu, a Isus će dalje učiniti ono što treba i želi. Iako su se ljudi promijenili te su više okrenuti u materijalno, vrijeme i način Isusova nastupa i djelovanja nije se promijenilo. Potrebni su nam stoga brojni nasljednici sv. Andrije hrabrih, odvažnih i muževnih svjedoka vjere koji će ljude dovoditi Isusu.

„Kršćanin osjeća i živi blizinu Isusa u svakom trenutku, prepoznaje ga, i u najvećoj gužvi, u svakoj prigodi. Kršćanin traži Isusa, ide k Isusu, razgovara s njim. S Isusom provodi vrijeme, prijateljuje s Isusom. Kršćanin sluša Isusa i nastoji provesti u život njegove pouke i poruke. On nam živ govori u svetom Evanđelju. Isus se raduje našoj prisutnosti kao iskreni i istinski prijatelj. Sveti je Andrija radosno pošao za Isusom. Zato valja vidjeti što je s našim oduševljenjem. Ima li išta od te radosti zbog kršćanskog imena koji nosimo? Što je s našim odazivom?“ zapitao je okupljene vjernike biskup Štironja izrekavši molitvu sv. Andriji da nas, kao što je svoga brata, povede k Isusu.

Biskup je tijekom misnog slavlja blagoslovio ministrantske križeve, a brojne ministrante, koji su služili kod oltara, koordinirao je  đakon don Damir Vrbešić. Liturgijsko pjevanje animirale su časne sestre franjevke od Bezgrješnog začeća Crnogorske provincije. Na kraju svete mise višedesetljetni zvonar crkve u Brci, Mitar Vuksanović, dobio je prigodnu zahvalnicu za nesebičan doprinos župnoj zajednici. Zahvalnica je uručena također Vladimiru Lukšiću koji je napisao knjigu o Župi sv. Andrije u Brci. Zajedničko slavlje nastavljeno je i poslije mise uz druženje. Domaće specijalitete i poslastice za sve prisutne pripremile su vrijedne domaćice.

 

2. prosinca 2021. | Nekategorizirano
Oznake:,