izbornik zatvori izbornik

Proslava Gospe od Zdravlja

Proslava blagdana Prikazanja Marijina u hramu, poznatijeg kao Gospa od Zdravlja, započela je u Kotoru u njenoj zavjetnoj crkvi moljenjem krunice i litanija uoči same svetkovine. Već ujutro u 4 sata 21. studenog oglasila su se zvona sa crkve smještene na brijegu Sv. Ivana, najavljujući misu zornicu, proslavljajući tako Boga i onu koju crkva časti nazivom Zvijezda jutarnja i Zdravlje bolesnih.

Već od ranih jutarnjih sati iz Kotora i ostalih mjesta Boke pristizali su hodočasnici i molili se u ovom Marijinom svetištu, koje pohode ne oni koji žele, već oni koji to mogu. Prvu jutarnju misu služio je don Anton

Belan u 5 sati, u 8 don Ivo Ćorić a u 10 don Dejan Turza. Tijekom cijelog dana su se vjernici i kao i radoznali turista, uspinjali strmim putem do ovog omiljenog kotorskog zavjetnog svetišta kako bi se pomolili pred Gospinom slikom i zapalili svijeće.

Popodnevno euharistijsko slavlje kojemu je prethodila pobožnost krunice i Gospinih

litanija u 15 sati imao je don Robert Tonsati. On je u propovijedi govorio o potrebi molitve za zdravlje duše i tijela, ali i o kršćanskom stavu u bolesti koji nije mali izazov jer zahtijeva od vjernika sjedinjenje s patnjama Krista opisanog u Svetom pismu kao “čovjeka boli”. Na kraju je don Robert potaknuo vjernike da uvijek zdušno traže Marijin zagovor koji nam pomaže u svim životnim kušnjama i nedaćama pomaže na putu ka vječnoj domovini.

Među pučkim običajima vezanim za ovaj dan, uz hodočašća svetištu i branje lovorovog lista na povratku, posebno se ističe i tradicionalna priprema “prvih” priganica koje u pučkoj tradiciji navještaju blagdan Božića.

22. studenoga 2019. | Proslave
Oznake:, ,