izbornik zatvori izbornik

Proslava Malog Tripundana

U utorak, 10. studenog u kotorskoj katedrali-bazilici svečano je proslavljen „Mali Tripundan“. Svečanu sv. misu služio je župnik don Anton Belan u zajedništvu s fra Filipom Karadžom. Nakon svete Mise vjernici su imali prigodu poljubiti „Slavnu Glavu“ sv. Tripuna.
Zašto Mali Tripundan? Prema rimskom martirologiju sveti se Tripun proslavlja 10. XI. U našoj se biskupiji on toga dana častio u crkvi sv. Tripuna u Morinju. Najstariji dio ove crkve pripada drugoj polovici XIII. ili početku XIV. stoljeća. U tom najstarijem djelu crkve nalaze se najstariji prikazi brodova – jedrenjaka u Kotorskoj biskupiji. Urezani su u malteru. Takvih primjera ima još u osam crkava na istočno-jadranskoj obali.
Kult sv. Tripuna zabilježen je u najstariji grčkim i latinskim izvorima, počevši već od antičkog Jeronimskog martirologija iz V. stoljeća. Prema Uzuardovom benediktinskom martirologiju iz IX. stoljeća sveti je Tripun stradao 2. veljače 250. godine. Budući da se tada proslavlja Prikazanje Gospodinovo u hramu, a Gospodnji blagdani imaju liturgijsku prednost nad ostalima, u Kotor se proslava sv. Tripuna prenosi na dan 3. veljače. Istočna ga crkva proslavlja 1. veljače. Pridjev „mali“ označava proslavu koja nije tako svečana kao ona 3. veljače. U knjizi računa kotorske katedrale 1510.-1603. postoji unesak za 1539. Godinu koji glasi: „Item per le candele per la festa di San Triphon pizulo (10. XI.)“. Ovaj unesak predstavlja trošak za svijeće prigodom Malog Tripundana.
Najveća proslava Tripundana 10. studenog je u gradu Adelfiji (Montrone) 17 km udaljenom od Barija. Ova proslava okupi preko 100.000 vjernika hodočasnika i nazivaju je feštom nad feštama. Ovaj grad dobio je relikviju sv. Tripuna iz Kotora 1837. godine. Prigodom proslave 1200-te obljetnice prisutnosti relikvija sv. Tripuna u Kotoru (2009. g.) srebrni sarkofag s njegovim moćima iz Kotora bio je prenesen u Adelfiju na višednevno čašćenje 09., 10. i 11. studenog, što je predstavljalo izuzetan i neponovljiv događaj za cijelu južnu Italiju.

Don Anton Belan

11. studenoga 2015. | Proslave, Novosti
Oznake:, ,