izbornik zatvori izbornik

Proslava sv. Eustahija u Dobroti

Blagdan sv. Eustahija svečano je proslavljen u župnoj crkvi posvećenoj ovom svecu u Dobroti kraj Kotora, u nedjelju 26. rujna 2021. Po običaju, ova župa slavi svog nebeskog zaštitnika vanjskom proslavom u prvu nedjelju nakon blagdana sv. Mateja kojemu je posvećena susjedna župna crkva.

Svečano misno slavlje predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, uz koncelebraciju župnika don Pavla Medača i svećenika kotorske biskupije.

Biskup Ivan je u svojoj propovijedi istaknuo da je darivanje života koje u središtu evanđeoskog odlomka (Iv 12,24), na poseban način prepoznatljivo u životu i mučeništvu sv. Eustahija, koji je između vjernosti Bogu i caru Hadrijanu koji je tražio odreknuće od kršćanske vjere, izabrao Boga zbog čega je morao podnijeti mučeništvo zajedno sa svojom obitelji.

„Sv. Eustahije je primjer vjernosti Bogu. Mogao se spasiti bez imalo problema. Samo da je pred carem odglumio nevjernika postao bi slavan, jer je i sam bio jako zaslužan za pobjedu koju je car htio proslaviti. Možda bi ga car Hadrijan proglasio i herojem. No ostao je vjeran Bogu i krsnim obećanjima. Nije žrtvovao poganskim božanstvima. Zato je postao mučenik, heroj svete Crkve koja ga spominje i časti jer je pobijedio vjernošću, ostao je vjeran Bogu, Isusu čiji je križ slijedio do kraja“ – kazao je biskup Ivan, te naglasio da je to primjer i putokaz u nebo u svakodnevnici: „I mi se svakodnevno nalazimo pred kušnjom: javno priznati svoju katoličku vjeru ili odglumiti neku vrstu vjernika. U svijetu u kojemu živimo lakše je odglumiti nekog rubnog kršćanina nego ostati do kraja vjeran svojoj katoličkoj Crkvi. Kad molimo Ispovijest vjere onda kažemo da vjerujemo u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. To je vjera naša i nismo nikakvi fundamentalisti ili zatucani konzervativci ako tako molimo i živimo, ako tako vjerujemo. To može nekomu smetati, to je njegov problem. No nama mora biti i ostati opredjeljenje i konačno ponos.“

Kotorski je biskup svoju propovijed završio ohrabrujućim poticajem na odvažno življenje vjere u hrabrosti koja proizlazi iz Kristove prisutnosti.

Župnik don Pavao zahvalio je na kraju misnog slavlja biskupu na upućenoj riječi i čestitao blagdan. Pjevanje pod misnim slavljem animirale su sestre Franjevke, pod ravnanjem s. Leonarde Ramaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. rujna 2021. | Nekategorizirano
Oznake:,