izbornik zatvori izbornik

Proslava sv. Ilije u Dobroti

Vjernici župe sv. Mateja u Dobroti tradicionalno su proslavili blagdan sv. Ilije proroka u ponedjeljak, 20. srpnja.

Ove godine je proslava protekla u nešto izmijenjenim okolnostima zbog važećih mjera NKT o suzbijanju pandemije, te je nazočio manji broj vjernika koji su molitvom i pjesmom prosili zagovor ovog moćnog sveca. Misu je predslavio ovogodišnji mladomisnik, don Željko Pasković, a suslavio je župnik don Ante Dragobratovića.

Don Željko je u propovijedi pozvao vjernike da slijede primjer sv. Ilije koji nije posjedovao materijalna dobra ali je zato obilovao duhovnim bogatstvom. U ovim teškim vremenima, istaknuo je don Željko, potrebno je zahvaliti Bogu na svemu što imamo i u poniznosti raditi za boljitak zajednice. „Posebno je važno staviti Boga na prvo mjesto u našem životu“ kazao je don Željko, protumačivši kako „ime Ilija znači Jahve je Bog, te se moramo zapitati koliko smo toga svjesni, kako to sami živimo, koliko mi u svojim obiteljima svjedočimo da je Jahve Bog“. Trebamo Boga staviti na prvo mjesto svojeg života, obitelji i društva kako bi svi znali da smo kršćani i da pripadamo Kristu, jer po krštenju jesmo djeca Božja, a ako smo njegova djeca, onda nas ne treba strašiti oluja ovog prolaznog vremena, već trebamo biti radosni jer smo pozvani uživati mir u vječnosti – zaključio je don Željko.

Kapelica sv. Ilije koja datira iz XII. – XIII. stoljeća, nalazi se na jednom od najslikovitijih mjesta u Kotorskom zaljevu: stjenovitom rtu ispred Instituta za biologiju mora, a jedna je od najstarijih kotorskih crkvica koja se očuvala do današnjih dana. Izvorno je bila zavjetna kapelica obitelji Radoničić. Stradala je u potresu 1979. godine i godinu dana nakon toga je obnovljena zalaganjem dr. Miloša Miloševića. Kapelicu sada održavaju obitelji Radoničić, Milošević i Dabinović.

 

21. srpnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:,