izbornik zatvori izbornik

Proslava Velike Gospe na otoku Gospe od Škrpjela

 

Svetkovina Marijina uznesenja na nebo svečano je proslavljena na otoku Gospe od Škrpjela, marijanskom  zavjetnom svetištu u srcu Boke Kotorske. Prijepodnevne svete mise uz sudjelovanje brojnih hodočasnika slavili su svećenici kotorske biskupije, a svečanu večernju misu predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju svećenika kotorske, beogradske i subotičke biskupije te grkokatoličkih eparhija. Uz domaćeg biskupa, misnom slavlju se je pridružio i mons. Nil Lushchak, pomoćni biskup grkokatoličke eparhije Mukacheve u Ukrajini.

Kotorski je biskup u propovijedi progovorio o krjepostima Blažene Djevice Marije, ističući osobito njezinu poniznost: «Njezin čitav život je protekao u poniznosti. Ali, unatoč tomu, ona je velika, velika jer je nosila samog Boga. Ona je ustrajala u vjernosti Bogu i izvršavanju njegove volje sve do križa: tako je postala Supatnica zajedno sa svojim Sinom». Marijino uznesenje Božja je nagrada za njezinu vjernost, kazao je kotorski biskup. U kontekstu skorog dolaska relikvije tijela sv. Leopolda Mandića u Herceg Novi, biskup je podsjetio vjernike da je sam sv. Leopold bio veliki Gospin štovatelj, i da je i on poput njih hodočastio na ovaj otok, tražeći njezin zagovor. «Marijina poniznost – mora nam svima biti putokazom; Marija, sv. Leopold i ostali svecu su nam veliki putokaz koji nam govori o Bogu koji nas je stvorio, otkupio i posvetio. Slijediti Božji put možemo samo u poniznosti srca.» U današnjem svijetu vlada trka za materijalnim koja rađa depresijom, kazao biskup i poručio da «u poniznosti srca moramo ući u trku za moralnim, za duhovnim vrijednostima i tek ćemo tada biti ispunjeni Božjim duhom.» Takav kršćanski svjetonazor isključuje zločine protiv života: abortus, eutanaziju i poziva na poštivanje svakog života. Marijin «Veliča» je odraz njezine ponizne i radosne vjere, kakvu i mi moramo živjeti, poručio je mons. Janjić.

Tradicionalno je središnjoj biskupijskoj proslavi svetkovine Velike Gospe prisustvovao veliki broj hodočasnika iz Kotorske i Barske biskupije, kao i iz drugih susjednih biskupija. Misno pjevanje predvodio je zbor župe sv. Mateja iz Dobrote. Na kraju misnog slavlja, mjesni župni mons. Srećko Majić je pozdravio i zahvalio okupljenim svećenicima i hodočasnicima.

 

Foto: Milan Dobrilović

16. kolovoza 2017. | Proslave
Oznake:,