izbornik zatvori izbornik

Proslava Sv. Ane u Đurićima

Na blagdan svetih Joakima i Ane 26. srpnja i ove je godine u župi Đurići bilo posebno svečano, te su toga dana služene tri svete mise. Prva sveta misa u 8 sati služena je u gornjoj crkvi svete Ane, a na početku su blagoslovljena nova crkvena vrata. Druga sveta misa služena je u 10 sati u župnoj crkvi, a posebno je svečana bila večernja sveta misa koju je u 19 sati u župnoj crkvi predslavio don Silvio Španjić, svećenik Krčke biskupije uz koncelebraciju svećenika Kotorske biskupije kojima su se pridružili fra Kristijan Šilić iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i don Augustin Radović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

U homiliji kojom je vjernicima želio približiti značaj i svetost bračne zajednice, po ugledu na Sv. Joakima i Anu, don Silvio je istakao da se u svakodnevnom životu, pa tako i u bračnoj zajednici vodi zajednička duhovna borba supružnika, puna različitih kušnji, u kojoj se ne smije udaljavati od Boga i molitve, jer ćemo jedino tako nadvladati sve kušnje kroz koje prolazimo za vrijeme našega života. Sveto misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni zbor sv. Jeronima iz Herceg Novog. 

Ovom misnom slavlju u prepunoj crkvi svete Ane nazočili su i svećenici Pravoslavne crkve:

otac Nebojša Vulović, otac Nikola Urdešić  i otac Špiro Živković, kao i dvojica pravoslavnih bogoslova Jovica Vukasović i Nikola Branković. Također na svetoj misi bili su prisutni predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodin Zvonimir Deković kao i predstavnici hercegnovske općine Simonida Kordić i Ljubo Šarović. Pred kraj Euharistijskog slavlja vjernicima se obratio upravitelj župe don Dražen Kraljić koji je iskoristio priliku da se zahvali prije svega dragome Bogu i svetoj Ani na lijepom vremenu i Božjem blagoslovu, zatim predvoditelju misnog slavlja don Silviju kao i ostalim svećenicima. Na poseban način pozdravio je pravoslavne svećenike i bogoslove i potaknuo sve vjernike da molimo za mir i jedinstvo svih kršćana, te da živimo zajedno kao braća i sestre. Također je pozdravio predstavnika hrvatske manjine, kao i predstavnike hercegnovske općine. Isto tako iskoristio je priliku da se zahvali don Robertu Tonsatiju i ostalim svećenicima koji su bili na ovoj župi prije njega. Također je zahvalio svima koji su dali novčani prilog za izradu novih crkvenih vrata kod Gornje svete Ane, svima koji su sudjelovali u akciji čišćenja, kao i svima koji su spremili i kupili kolače i piće za čašćenje, kao i onima koji su dali novčani prilog za cvijeće.

Nakon svečanog blagoslova koje je udijelio don Silvio vjernici su krenuli u procesiji oko župne crkve prateći pjesmom i molitvom kip svete Ane, a potom su u crkvi ljubili njezine relikvije. Zajedništvo je nastavljeno u dvorištu ispred crkve uz delicije koje su pripremile domaćice i glazbu kojom su nas zabavili članovi klape „Stari kapetan“ iz Herceg Novog.

 

Don Dražen Kraljić | Foto: Radio Dux

 

28. srpnja 2017. | Proslave
Oznake:,