izbornik zatvori izbornik

Proslavljen blagdan bl. Gracije iz Mula

Muo, malo mjesto i župa smješteno nedaleko od Kotora, svake godine zasja posebnim sjajem u prigodi proslave svoga najvećeg sina, bl. Gracije, pustinjaka augustinskog reda.

Svečano je bilo i ove godine: župljani su se za blagdan bl. Gracije, koji se papinskom povlasticom u ovoj župi slavi 9. studenog, na sam dan blaženikova rođenja za nebo, pripremali trodnevnom duhovnom pripremom od 6. do 8. studenog koju je predvodio vlč. Mihill Gojani, župnik župe sv. Margarete u Dubravi (Bjelovarsko-križevačka biskupija). Vlč. Mihill u svojim je propovijedima tumačio dnevna liturgijska čitanja, povezujući ih s blaženikovim krjepostima, te je njihovu poruku pretočio u korisne poticaje za življenje i postizanje svetosti u svakodnevnici. Vlč. Mihill je također istaknuo važnost onih milosti za koje se posebno moli tijekom trodnevnice kao što su rast u vjeri i strahu Božjem, napredak u molitvi, ljubavi prema pokori, ljubavi prema Euharistiji…a koje su kršćanima potrebne za osnaživanje vjere i cjelovito življenje Kristova evanđelja. Nakon mise, uslijedila molitva trodnevnice koju je župnik predmolio s okupljenim vjernicima, te se pjevao himan u čast blaženika.

U srijedu, 9. studenog, slavljene su četiri svete mise: prvu u 6 sati služio je don Željko Pasković, drugu don Ante Dragobratović, treću je predslavio vlč. Mihill Gojani u zajedništvu sa župnikom don Robertom Tonsatijem.

Večernju svetu misu predslavio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, u zajedništvu s biskupijskim svećenicima i vlč. Mihillom, a koncelebraciji se pridružio i fra Ivica Kyril Pavlović, novi predstojnik Franjevačkog samostana Svetoga Vlaha u Pridvorju.

Mons. Štironja se u kratkim crtama na početku svoje homilije prisjetio života blaženog Gracije. Zahvalivši propovjedniku tijekom duhovne priprave, vlč. Gojaniju, istaknuo je kako  „i današnja naša  okupljanja zajedno s ovom večernjom svetom misom, nisu samo znak našega poštovanja prema blaženiku i naše pobožnosti, nego ponajprije trebao biti znak želje da se poput blaženika nadahnemo Božjom riječi i dopustimo da nas Božja mudrost zahvati i povede u visine, tamo gdje je prebivalište svih onih koji slušaju Božju riječ, čuvaju je i po njoj žive (usp. Lk 11,28).“

Govoreći o Isusovoj molitvi (Mt 11,25-30) u kojoj Gospodin zahvaljuje što su otajstva Kraljevstva objavljena malenima, biskup Štironja je naglasio kako u intelektualnoj oholosti i umišljenosti koja je prisutna u društvu i Crkvi, nema mjesta za Isusovu i evanđeosku novost, te je potaknuo okupljene na nasljedovanje krotkosti muljanskog blaženika koji je u Isusovo ime čini čudesa: „Braćo i sestre, kao što je bl. Gracija do u detalje nasljedovao Isusa koji je „krotka i ponizna srca“, kako to čusmo u današnjem Evanđelju, tako smo i mi pozvani biti krotka i ponizna srca. To je put do Isusa, to je put do prave Istine i do pravoga života o kojemu svjedoči ovaj sveti čovjek iz Mula, naš blaženi Gracija. Utecimo mu se da nas zagovara kako bismo se i mi poput njega odrekli puta oholosti i arogancije, a prihvatili put krotkosti i poniznosti te tako izgradili dom vjere u kojemu Duh Sveti prebiva i djeluje.“

Prigodnu riječ zahvale na sudjelovanju i pomoći s organizacijom proslave na kraju mise uputio je mjesni župnik don Robert, čestitajući blagdan svim okupljenima te na osobit način svečarima koji nose ime bl. Gracije, što je osobito karakteristično za područje Boke Kotorske.

Nakon blagoslova, svećenici su se s biskupom uputili prema blaženikovom oltaru te nakon himna i molitve iskazali štovanje njegovim svetim moćima.

Liturgijsko pjevanje tijekom trodnevnice i župne misne predvodio je župni zbor, a na svečanoj misi pjevao je župni zbor katedrale sv. Tripuna, uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre i pod ravnanjem Anđele Homen, prof.

Proslavi su uz domaće vjernike i hodočasnike iz cijele Boke prisustvovali i hodočasnici iz Splita, Dubrovnika, Omiša, Međugorja kao i drugih krajeva, a po običaju, tijekom cijelog dana su brojni štovatelji blaženog Gracije, katolici i pravoslavci, i pripadnici drugih vjeroispovijesti, pohodili crkvu kako bi iznijeli svoje molitve i potrebe.

 

 

 

 

11. studenoga 2022. | Novosti
Oznake:, , , , ,