izbornik zatvori izbornik

Proslavljen blagdan bl. Ozane u Kotoru

IMG_7439

Blagdan bl. Ozane u Kotoru ove je godine protekao u ozračju velikog događaja za život mjesne Crkve, ustoličenja novog biskupa mons. Ivana Štironje u katedrali sv. Tripuna. U crkvi sv. Marije od Rijeke (Koleđate) u kojoj se čuva neraspadnuto tijelo kotorske blaženice nisu izostale prigodne svete mise i hodočasnički posjeti vjernika Boke i okolice.

Jutarnju svetu misu predslavio je upravitelj kotorske župe, don Ante Dragobratović uz koncelebraciju mons. Ive Tomaševića i don Željka Paskovića. Svečanu misu u večernjim satima predvodio je novi kotorski biskup mons. Štironja, a koncelebrirali su mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i donedavni apostolski upravitelj, mons. Ilija Janjić, umirovljeni kotorski biskup, dr. fra Franjo Vidović, savjetnik veleposlanstva Suverenog Malteškog reda u Crnoj Gori te biskupijski svećenici.

IMG_7465

Mons. Štironja je u svojoj propovijedi progovorio o primamljivoj Božjoj ljubavi kojoj se odazvala bl. Ozana, te provela život u potpunoj posvećenosti Bogu odrekavši se vanjskog svijeta te daru savjeta i mudrosti.  „Blažena Ozana je dopustila da je Gospodin odvede u pustinju i dopustila je da progovori njezinu srcu. Braćo i sestre, dragi hodočasnici, vjerujem da smo mi večeras upravo radi toga ovdje. Želimo se otvoriti, želimo dopustiti da nam Bog progovori o svojoj mudrosti.“ Životni primjer blažene Ozane pokazuje nam da se požudama ovoga svijeta, kao vjernici možemo oduprijeti samo ako smo oslonjeni na Božju mudrost: „U raznim poteškoćama svoga naroda i ovoga grada, ona je davala savjet što učiniti. Ali mogla je dati  savjet samo zato jer je bila oslonjena na Božju mudrost. Od Boga je učila! Zatvorila je oči pred pustinjom ovoga svijeta.“  Biskup Štironja potaknuo okupljene vjernike da se otvore Božjoj mudrosti, kako bi mladima i djeci, budućim pokoljenjima mogli dati mudri savjet: „Mudri savjet koji nam svijet nudi jest samo: više imati, više se zadovoljavati, više uživati. Ali znademo dobro da to ne usrećuje. Usrećuje nešto potpuno drugo. Ovaj svijet ne može dati mudrost koja u čovjeku proizvodi sreću. Ne! Dakako da mi živimo u ovom svijetu i nećemo pljuvati po njemu. Ali ćemo biti toliko mudri da znamo što nam je za život uzeti, a što ostaviti.“ Evanđeoski primjer o Marti i Mariji, poziva nas da se znademo otvoriti Bogu, staviti u poziciju slušanja, i čuti što nam to Bog želi reći, nama, ovdje u ovom gradu, u ovoj biskupiji, u ovom dijelu svijeta, nama ljudima 20. stoljeća, posebno draga mladeži – Bog želi dati mudro srce, kazao je biskup i poručio: „Živite u ovom svijetu radosno! Crkva Vam i Bog otac ne brane da živite radosno. I da imate ono što vam treba. Ali nemojte zaboraviti ono što duši treba! Ono što se dobiva zatvorenih očiju. Ono za što je potrebno povući se iz svijeta i pokušati uspostaviti vezu s Bogom. A Bog će uvijek odgovoriti ako ga tražimo i želimo u svom životu. Ako mu otvaramo vrata svoga srca i svojih obitelji, Bog će uvijek doći i svoju mudrost ponuditi!“

Na kraju svete mise pred blaženičinim relikvijama otpjevan je dio himna bl. Ozane te antifona „Ti, Ozano, slavo Crne Gore“, uz molitvu i kađenje relikvija. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor kotorske katedrale pod ravnanjem s. Dragice Kuštre. Misnom slavlju nazočio i je novi veleposlanik Suverenog Malteškog reda grof Karl Khewenhüller sa suprugom.

 

 

28. travnja 2021. | Novosti, Nekategorizirano
Oznake:,