izbornik zatvori izbornik

Proslavljen blagdan bl. Ozane u Kotoru

U svečanom ozračju vazmene osmine blagdan bl. Ozane Kotorke proslavljen je u Kotoru, 27. travnja svetim misama i molitvama pred blaženičinim neraspadnutim tijelom u crkvi Svete Marije od Rijeke. Slavljene su četiri svete mise u 6, 8, 10 i 18 sati.

Misu u 10 sati predslavio je fr. Tomislav Kraljević OP, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku, a koncelebrirali su fr. Nikola Mioč OP, don Rémi Griveaux župnik župe SaintGermain de Charonne u Parizu na području koje se nalazi Hrvatska katolička misija u tom gradu, uz liturgijsku asistenciju brata Drage Ferenceka OP.

Prisjetivši se ukratko životnog puta bl. Ozane, fr. Tomislav ga je povezao sa vjerom apostola koji su imali iskustvo Krista uskrsnuloga koji ih je poslao propovijedati Evanđelje po svem svijetu. „Blažena Ozana nije imala tu šansu ili priliku kao apostoli, ići s Kristom po Galileji. Ali ona je imala drugačiji put, kao što i mi imamo drugačiji životni put. Ona je izabrala samoću kako bi upoznala samu sebe, ona je izabrala samoću one ćelije kako bi upoznala svoje slabosti, ali i onu snagu Kristovu, koju ju je kroz tu samoću Krist podario. Jer svi mi, kao što i ona, kao što i apostoli, da bi smo gradili odnos s drugima, moramo upoznati sebe, moramo znati tko smo, moramo najprije upoznati svoje slabosti, ali onda i svoje snage. Tek kad sam svjestan sebe, mogu onda s Bogom ići drugima. Vidimo, blažena Ozana je to uspjela, ali ona nije išla drugima, drugi su dolazili k njoj. Kao što smo i mi danas došli k njoj, u Kotor, ovdje gdje se čuvaju njezini zemni ostaci, da i mi čujemo ono što nam ona možda šapće“ –kazao je fr. Tomislav u svojoj propovijedi, dodavši da je bl. Ozana u svojoj ćeliji postala svjetiljka, radost, za grad i ljude koji su dolazili k njoj po savjet.  Fr. Tomislav je pozvao okupljene vjernike da po primjeru i zagovoru bl. Ozane, svjedoče živoga Boga u svijetu, radost Uskrsnuća usprkos svim životnim poteškoćama.

Mjesnim vjernicima pridružili su se hodočasnici i štovatelji bl. Ozane iz Dubrovnika, među kojima i Dom umirovljenika, te sestre Dominikanke s Korčule. Pjevanje je predvodio zbor samostanske crkve sv. Dominika u Dubrovniku. Tijekom dana, svoje štovanje Blaženici iskazali su i mještani iz Releza, rodnog sela blažene Ozane Kotorke.

Središnje misno slavlje u 18 sati, predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije, a suslavili su i dominikanci Fr. Ivan Marija Tomić i fr. Ljudevit Jeđut iz Zagreba, te fr. Mihael Mario Tolj iz Gruža (Dubrovnik).

„Vidjeli smo kako su apostoli nakon Kristova uskrsnuća bili neustrašivi. Povijest prve Crkve, apostoli, nam upravo to poručuju, da budemo potpuno opredijeljeni za Krista, da budemo neustrašivi. Zato sada ne bismo smjeli ići linijom manjeg otpora, ne smijemo se bojati, moramo biti postojani u svojoj vjeri, bez brige što će nam drugi reći ako živimo po svojoj vjeri.  Trebamo primati sakramente, pristupati sakramentima. Naša je blaženica bila neustrašiva u svojoj vjeri, svojem zvanju, bila je puna Božjeg duha“ – rekao je biskup. Govoreći o njezinu životu, biskup je podsjetio na njezino djetinjstvo: Kada je blažena Ozana došla u Kotor, očarana ljepotom Kotora, katedralom, i ostalim crkvama, poželjela je ostati. Zaposlivši se u obitelji Buća, zacijelo je zaslugom dominikanca iz te obitelji, ona primila ovdje i krštenje, jer po svoj prilici nije bila krštena u rodnom mjestu u kojem nije ni bilo crkve. Unatoč teškim uvjetima, bl. Ozana je bila vjerna i ponizna sluškinja. Bila je služavka u pravom smislu, jer je služila Bogu i čovjeku. „Blažena Ozana provela je svoj život u izbici, s dva prozora. Jedan je gledao prema crkvi a drugi prema gradu. Ona se hranila Kristom, i zato je mogla savjetovati sve one koji su joj dolazili. Njezinom je zaslugom Kotor sačuvan od neprijatelja Europe. Zato je ona i najveća građanka grada Kotora.“ Blažena Ozana je uzor svima koji se žele posvetiti Bogu. Osobito časnim sestrama koje svoj apostolat žive u svijetu, ali su pozvane drugima nositi Boga, nositi radost života posvećenog Bogu. Blažena Ozana nas zagovara kroz sva stoljeća, i nas danas, i poziva nas na svetost. Taj poziv je upućen svim ljudima bez obzira na njihov životni poziv, onda počinje onda kada odlučimo vršiti Božju volju, a ne svoju– zaključio je biskup Janjić.

Pjevanje je predvodio župni zbor Kotorske katedrale, uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre. Misnom slavlju su se pridružili i hodočasnici iz župe sv. Križa u Gružu (Dubrovnik) te iz dominikanskih župa u Zagrebu, Kraljice Svete Krunice i Bl. Augustina Kažotića.

28. travnja 2019. | Proslave
Oznake:, ,