izbornik zatvori izbornik

Proslavljen blagdan sv. Ilije u Gornjem Stolivu

Župa Stoliv proslavila je nebeskog zaštitnika starog naselja Gornjeg Stoliva – Svetog Iliju proroka 20. srpnja. Staro naselje Gornji Stoliv smješteno na uzvisini od 240 m nadmorske visine. Iako se više ne radi o aktivnoj župnoj zajednici i naselju, jer je već desetljećima napušteno od njegovih stanovnika koji su se preselili u Donji Stoli uz morsku obalu, mještani i hodočasnici ipak se svake godine rado okupljaju na proslavu blagdana sv. Ilije.

Ove godine je ta proslava bila nešto svečanija zahvaljujući inicijativi revitalizacije Gornjeg Stoliva kojoj je svoj obol dala i župa na čelu s njezinim upraviteljem don Željkom Paskovićem. On je tog dana slavio dvije svete mise, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Don Željko je u svojoj propovijedi vjernike slikovito vodio kroz stari put od Donjeg Stoliva do Gornjeg, podsjećajući ih na ljepotu šume kostanja (kestena), ali i na trula stabla koja su oboljela, praveći tako paralelu s ljudskom dušom, koja obolijeva od grijeha koje činimo, ali ih ne želimo priznati ili vidjeti. „Često drugome zamjeramo i tražimo mane koje ustvari se nalaze u nama i tako zagađuju našu dušu truleži“ kazao je don Željko i napomenuo je da su preci iz vjere gradili, a mi bi to trebali sačuvati, ali ne zbog tradicije, već zbog vjere i ljubavi prema Bogu. Trebamo prvo obnoviti Crkvu u svojoj obitelji, obnoviti svoje duše i očistiti ih od sve truleži koja se nalazi u njima. I tek onda čista srca, puni pouzdanja u Boga možemo pristupiti obnovi mjesta i crkve. Jer ako budemo nešto radili samo zbog tradicije onda se to svodi na dolazak jednom godišnje u crkvu, ako sve činimo zbog običaja, onda se dolazak na svetu misu i sama misa promatra kao nekakva predstava, neki puki običaj bez vjere i ljubavi. To ne smije biti tako isprazno već u tradiciju treba vratiti vjeru u Boga. Mi smo, stoga, pozvani sačuvati običaje, ali ako ne budemo čuvali vjeru i ljubav prema Bogu, onda ćemo i mi postati jednoga dana davno pominjani običaj bez života, spomenik da smo nekada nešto imali i to napustili, naglasio je don Pasković u svojoj propovijedi.

Svetu misu je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor, a nakon pozdravnih riječi i blagoslova nastavila se proslava kod crkve Sv. Ane, gdje je Bokeljska mornarica plesala kolo Sv.Tripuna, te je upriličen raznovrstan program i čašćenje. Mještani, poglavito Društvo prijatelja Gornjeg Stoliva su uz velike napore prokrčili put do crkve, očistili okoliš od divljeg raslinja, prigodno uresili mjesto i doprinijeli svečanijoj proslavi ovog blagdana.

 

 

 

21. srpnja 2021. | Nekategorizirano