izbornik zatvori izbornik

Proslavljen zavjetni dan u Perastu

U Perastu je svetim misama i molitvama pred čudotvornom slikom Gospe od Škrpjela – Gospe Peraške, u ponedjeljak, 15. svibnja proslavljen zavjetni dan. Spomen je to slavne pobjede malobrojnih peraških branitelja nad nadmoćnom osmanskom silom koja je 1654. godine prijetila ne samo Perastu nego i ostatku Boke. Uzdajući se u moćan zagovor Gospe Peraške, Peraštani su tog dana odbili tursku silu, a pobjede se jednodušno pripisane Bogorodici do današnjeg dana sjećaju liturgijskim i tradicijskim slavljima.

U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa slavljene su tri svete mise, a središnju koncelebriranu misu predvodio je mons. Rrok Gjonlleshaj, apostolski upravitelj kotorske biskupije i barski nadbiskup.

Mons. Gjonlleshaj je na početku homilije pozvao okupljene vjernike na zahvalnost Gospi koja je očuvala grad i zaljev od neprijatelja. Govoreći o Peraškoj Gospi, nadbiskup se osvrnuo na čudotvornu sliku koja se ovom prilikom prenosi s otoka i svetišta Gospe od Škrpjela u župnu crkvu sv. Nikole: “Gospa Dijete drži u naručju, pokazuje ga svojom rukom, kako bi poručila da smo pozvani svoj pogled usmjeriti prema Isusu, jer je on, Put, Istina i Život. Za nas je Majka Božja na poseban način pokazateljica puta, istinskoga puta, koji je Isus Krist, Stoga se, ljubeći Blaženu Djevicu, uspijevamo uspostaviti istinski osobni prijateljski odnos s Isusom, pravim

Bogom i pravim čovjekom, koji jedini može dati smisao cijelomu našem životu. U najosjetljivijim povijesnim trenucima Bogorodica je uvijek štitila i čuvala narod, nastavljajući pokazivati Put. Samo Isus u potpunosti ostvaruje naš ljudski život i vodi nas u razmatranje Božjega slavnog lica, već sada, kao i nakon naše smrti, u raju.”

U zaključku svoje homilije, nadbiskup je ohrabrio vjernike da se uteknu Gospinom zagovoru u svim opasnostima današnjice: “Draga braćo i sestre, vjera je ta koja nas čini snažnim i hrabrim. Nemojmo se nikada dati obeshrabriti pred ideologijama i pred njihovim đavolskim strategijama kojima žele razoriti Crkvu, brak, obitelj, te nauk, moral i Božje zapovijedi, jer nas Majka Božja uvijek prati i podupire u trenutcima kušnje. Blažena Djevica neprestano prati svece u njihovu životu. Sveci su željeli umrijeti u društvu Djevice Marije, moleći svetu krunicu i primajući sakramente. Bogorodica je, dakle, Čuvarica naše svetosti. Neka Majka Božja bude i za vas, za svakoga od nas, pratiteljica na putovima ovoga svijeta, da bismo došli u raj. A raj je u svojoj srži biti u zajedništvu s Gospodinom, ono najljepše prema čemu možemo težiti.”

Peraški župnik, mons. Srećko Majić, na kraju mise je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u pripremi ove svečanosti te čestitao zavjetni dan. Poslije mise otpjevan je himan Peraškoj Gospi, te je upriličen hodočasnički prolaz ispod njezine slike. Zbog lošeg vremena, nije bilo plesanja kola Bokeljske mornarice, a delegacija Bokeljske mornarice prisustvovala je misnom slavlju. U vanjskom dijelu proslave izostalo je tzv. gađanje kokota, viševjekovni tradicijski običaj, koji je pod pritiskom pojedinih nevladinih organizacija nasilno ukinut u dosadašnjem obliku.

16. svibnja 2023. | Novosti
Oznake:, , , ,