izbornik zatvori izbornik

Proslavljena svetkovina bl. Gracije u njegovom rodnom mjestu

U Mulu kraj Kotora, rodnom mjestu bl. Gracije, 9. studenog svečano je proslavljena svetkovina ovog bokeljskog sveca. Svetkovini je prethodila trodnevnica i 72-satno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, kojim se – kako je objasnio župnik Mula p. Dariusz Nowak, SDS – na poseban način htjela istaknuti i nasljedovati pobožnost bl. Gracije prema Euharistiji. Na trodnevnoj duhovnoj pripravi propovijedao je vlč. Marcin Szopiński, svećenik biskupije Rzeszòw u Poljskoj, voditelj biskupijskog centra za duhovne obnove Tabor (Rzeszòw) i dijecezanski egzorcist.

Na sam dan svetkovine (9.XI.) slavljene su četiri mise: u 5h, 8h, 10h i 16h. Na misi u 10h propovijedao je vlč. Szopiński koji je u svojoj homiliji istaknuo “da nas Bog ljubi unatoč našoj grešnosti”, te ohrabrio vjernike da predaju svoj život Isusu pristupajući sakramentima, osobito sv. Euharistiji.

Središnje misno slavlje predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić uz koncelebraciju o. Artana Selija, SDS superiora reda Salvatorijanaca za Albaniju i Crnu Goru, svećenika salvatorijanaca iz Skadra i Tirane, promicatelja kulta bl. Gracija don Pavla Medača, te brojnih svećenika kotorske biskupije. U propovijedi biskup Janjić se osvrnuo i na blagdan posvete Lateranske bazilike, koja se prema općem kalendaru slavi istog dana, te pozvao vjernike da promišljaju o izgradnji i posveti bazilike vlastite duše kako je to činio i bl. Gracija na osobiti način poslužujući kod oltara. «Slušajući Crkvu i liturgiju kojom Crkva slavi Boga, on koji nije bio svećenik, ali koji je toliko želio na svoj način sudjelovati u svetoj misi – ministrirajući kod oltara, bio je najsretniji kada je tu svoju dužnost mogao obavljati što češće. (…) Kada mu je jednom prilikom bilo naređeno da ostavi svoju službu ministranta i posveti se radu u vrtu, bl. Gracija je bez prigovora poslušao volju svojih poglavara. Viđenje bl. Gracije kojeg je imao za vrijeme kopanja vrta, u kojem se rastvorio zid crkve u kojoj je svećenik na oltaru pri podizanju u rukama držao Isusa u ljudskom liku, učinilo je bl. Graciju svecem euharistije». Biskup je pohvalio župnikovu inicijativu za produbljivanjem euharistijske pobožnosti: «Klanjanjem Bogu koji se skrio u prilikama kruha i vina dobivamo snagu, tu dobivamo vjeru koja u nama možda i slabi u ovom vremenu. Učvršćivanjem vjere, približavamo se Bogu, želimo se s njime što tješnje sjediniti.» Biskup je protumačio kako su znaci oslabjele vjere u prvom redu nemar prema sv. sakramentima, prema nedjeljnoj misi, propusti u sakramentima inicijacije, te udaljavanje od Crkve nakon krizme, te rijetko pristupanje ispovijedi i bolesničkom pomazanju. «Pozvani smo da uz pomoć naših svetaca, osobito danas bl. Gracije, preispitamo svoju vjeru. Ako smo došli do spoznaje da ona i nije najčvršća, nikad nije kasno reći: ‘Evo me Gospodine, želim čvrsto vjerovati i rasti u vjeri’. » «Rastom u vjeri, oslobađamo se svih strahova» – naglasio je biskup Janjić – «a rastom u nadi oslobađamo se očaja, te nadilazimo prepreke u ovom životu; ona nas vodi sigurno ka budućnosti nad kojom Gospodin bdije. Najteža je zadaća rasti u ljubavi prema onima koji nas preziru, koji sebe stavljaju na mjesto Boga. » Kao najbolji primjer takve bezuvjetne kršćanske ljubavi, biskup je istaknuo novog hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića koji je svojim neprijateljima poručio: «Moja osveta je oprost!» te pozvao na nasljedovanje takvog svijetlog primjera. Kotorski biskup završio je svoju homiliju prošnjom bl. Graciji: «O, bl. Gracija daj da vjernici kotorske biskupije i svi tvoji štovatelji što više rastu u krjepostima vjere, nade, i ljubavi – prema Bogu i prema čovjeku.»

Na završetku mise župnik don Dariusz Nowak se zahvalio svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine, a nakon blagoslova biskup se sa svim svećenicima uputio prema oltaru posvećenom bl. Graciji na kojem se čuva njegovo neraspadnuto tijelo. Pred blaženikovim relikvijama ispjevan je himan u njegovu čast “Nut (gle) slavno tijelo našeg odvjetnika”, te je nakon molitve uslijedilo tradicionalno cjelivanje svetih moći. Središnju proslavu svojim pjevanjem je uzveličao pjevački crkveni zbor župe sv. Mateja iz Dobrote, a u slavlju su sudjelovali i brojne redovnice te hodočasnici iz Splita, Dubrovnika, Bara i kotorske biskupije.

U kalendaru opće Crkve, spomen blaženog isposnika s Mula slavi se 8. studenog, jer je narednog blagdan Posvete lateranske bazilike. U Kotorskoj biskupiji ovaj spomen ima status svetkovine i proslavlja se 9. studenog kada je i dan Gracijina rođenja za Nebo.

 

10. studenoga 2015. | Proslave, Novosti
Oznake:, , ,