izbornik zatvori izbornik

Proslavljena svetkovina Pomoćnice Kršćana na Mulu

Župa Muo proslavila je svoju nebesku zaštitnicu, Blaženu Djevicu Mariju – Pomoćnicu kršćana u petak, 24. svibnja 2019. godine. Jutarnju misu predslavio je župnik, don Robert Tonsati, a svečanu misu poslije podne don Siniša Jozić, župnik Herceg Novog, u zajedništvu sa svećenicima Kotorske biskupije. Don Siniša je u propovijedi govorio o posebnoj ulozi Djevice Marije kao pomoćnice i zagovornice: „Marija nam pomaže danas, a činit će to do kraja vremena. Ona je brižna majka koja bdije nad Crkvom i nad svakim od nas.“ Govoreći o njezinom svojstvu Pomoćnice, don Siniša je istaknuo kako su se kroz čitavu prošlost kršćani u osobito zahtjevnim i teškim situacijama utjecali Bogu i na poseban način Blaženoj Djevici Mariji, te je naglasio kako naša molitva za pomoć može biti upućena u bilo kojoj životnoj kušnji i izazovu jer nam je Bogorodica istovremeno uzor kako vjerovati, ali i čvrsti oslonac i pouzdanje u svakoj potrebi: „Marija nas uči kako Bogu povjerovati i kako se u njega pouzdati. Ona nam pokazuje put do Spasiteljeva srca, pomaže nam da na njemu ostanemo i da se ne izgubimo u nevoljama života“.

Župni zbor sv. Mateja iz Dobrote svojim je pjevanjem uzveličao liturgijsko slavlje. Na kraju misnog slavlja uslijedila je procesija s Gospinom sliku kroz središte mjesta, te zajedničko druženje ispred crkve.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprema tijekom koje je mise slavio mjesni župnik, a prigodne homilije uputio je đakon don Željko Pasković. Svakog dana tijekom priprave svetoj misi je prethodila svibanjska pobožnost, a nakon mise je slijedila trodnevnica s razmatranjem i molitvama pred Gospinom slikom, koja se tradicionalno za ovu proslavu postavlja u središte crkve. Muljanska župna crkva najstarija je na Istočnoj obali Jadrana posvećena ovom Marijinom naslovu, podignuta pedeset godina nakon što je papa Pio VII. ustanovio blagdan.

 

Fotografije: Z. Janković, A. Homen

 

28. svibnja 2019. | Proslave, Novosti
Oznake:, ,