izbornik zatvori izbornik

Prva „Noć svjedoka“ u Kotorskoj katedrali

U subotu 22. rujna u Kotorskoj katedrali održana je po prvi puta „Noć svjedoka“ – molitveno bdijenje za progonjene kršćane diljem svijeta. Ova večer molitve i podsjećanja na stradale kršćane se po svijetu održava u zadnjih deset godina. Za organizaciju ovog molitvenog događaja u našim krajevima (Sarajevu, Kotoru, Dubrovniku i Međugorju) pobrinula se Sabrina Čović Radojičić, osnivačica izdavačke kuće Sakramento i Centra za Mir sa sjedištem u Međugorju, koja je ovaj projekt ostvarila u suradnji s Marcom Fromagerom, predsjednikom francuskog ogranka zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (AED).

Neposredno prije samog molitvenog bdijenja, kotorski biskup mons. Ilija Janjić je u katedrali služio sv. misu uz koncelebraciju nekoliko mjesnih svećenika i o. Kirila Gorbunova, generalnog vikara moskovske katoličke nadbiskupije koji je ujedno bio i jedan od gostiju – svjedoka. Mons. Janjić je propovijedi naglasio važnost vjernosti Božjoj riječi i svjedočenju vjere, u čemu su najbolji primjer mučenici svih vremena, a na poseban način ovoga u kojemu mi živimo. Biskup je kazao da je slušanje životopisa suvremenih mučenika i molitva za njih i nama svima snažan poticaj da donesemo plodove naše vjere koje se pretaču u svjedočanstvo ondje gdje smo poslani: to je svjedočanstvo života ukorijenjenog u Kristu.

Čitanje martirologija – imena mučenih i ubijenih kršćana, te onih koji su još uvijek taoci terorističkih i protukršćanskih organizacija, te okolnosti u kojima su stradali, na okupljene je vjernike ostavilo duboki dojam, tim više što se radi o malo poznatim činjenicama koje se često ispuštaju u masovnim medijima. Sudionici molitvene večeri imali su priliku vidjeti i portrete stradalih kršćana na „triptisima“, koji su u procesiji nošeni i položeni pred glavni oltar, te uz molitvu, zapaliti svijeće pred likom suvremenih mučenika.

Gosti-svjedoci bili su Marc Fromager, o. Kiril Gorbunov i s. Houda Fadoul, poglavarica samostana Deir Mar Musa Al-Habashi u Siriji.

Marc Fromager je govorio iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada u zakladi Pomoći Crkvi u Nevolji: nije se zadržao samo na Bliskom Istoku, već je ukratko prikazao stanje kršćana koji trpe progonstvo u različitim zemljama i kontinentima od Azije i Afrike do Južne Amerike. Fromager je svjedočio o nadljudskim naporima koje kršćani, svećenici, redovnici i redovnice i vjernici laici ulažu kako bi donijeli svjetlo nade i humanosti u zemljama pogođenim nasiljem, kriminalom, glađu i siromaštvom, o zauzimanju Katoličke crkve na područjima socijalne skrbi i obrazovanja u kojem je otvorena svim ljudima bez obzira na njihovu vjeru, i po čemu jedinstvena u svojem djelovanju. O teškom položaju malobrojnih katolika u Rusiji govorio je o. Gorbunov. On se u kratkoj povijesnoj retrospektivi osvrnuo na položaj katolika u carskoj Rusiji koji se tek u zadnjim godinama ovog sustava počeo mijenjati na bolje, da bi se ponovno pogoršao dolaskom komunističke vlasti koja je zatvorila i ukinula skoro sve katoličke crkve u zemlji. Danas su katolici općenito govoreći izloženi nerazumijevanju i podozrenju, što je rezultat dugogodišnje protukatoličke propagande koja je vladala u toj zemlji. S. Houda Fadoul iznijela je svoje iskustvo djelovanja u srcu Sirijske pustinje, unutar ekumenske redovničke zajednice. Govorila je o tradicionalno dobrim odnosima među kršćanima različitih Crkava u toj zemlji, te poslanju njezinog  reda  na području obrazovanja koje usmjereno prvenstveno učenicima muslimanske vjeroispovijesti. Kako je s. Houda pojasnila, mjesnom stanovništvu, kršćanskom i muslimanskom je potrebna prisutnost ovoga reda: zbog toga, unatoč ratnim razaranjima i progonstvima, danas malobrojni kršćani uz teške muke ipak ostaju na svojim ognjištima.

Molitvena večer završena je zajedničkom molitvom za progonjene kršćane, a vjernici su nakon blagoslova zadržali u osobnoj molitvi pred likovima ubijenih svjedoka vjere. Biskup Janjić izrazio je zahvalnost organizatorima što je ovako hvale vrijedan događaj realiziran i u našem kraju. Voditeljica programa bila je Sabrina Čović-Radojičić, a pjevanje su animirale časne sestre Franjevke od Bezgrešnog začeća.

 

 

 

 

 

 

 

 

24. rujna 2018. | Novosti
Oznake:, , , ,