izbornik zatvori izbornik

Prva sveta pričest u kotorskoj katedrali

Dana 17. lipnja u kotorskoj katedrali bilo je svečano euharistijsko slavlje prigodom Prve svete pričesti i završetka školske i vjeronaučne godine. Ove godine bilo je 14 prvopričesnika (jedan vjeroučenik je prvu svetu pričest primio na blagdan sv. Antuna) koji polaze vjeronauk u gradu. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik u zajedništvu s fra Markom Neretljakom iz Zagreba. Pjevao je dječji zbor kotorske katedrale pod ravnanjem katehistice s. Dragice Kuštre.

U prigodnoj propovijedi, između ostalog, župnik je naglasio slijedeće: Veseli se danas naša kotorska Crkva, veseli se Crkva katolička, veseli se Crkva nebeska ka kojoj od prvog udaha zraka, preko sakramenta krštenja i mi putujemo. Okupilo nas je ovo nedjeljno slavlje, jer u euharistijsko zajedništvo s nama danas stupa 13 prvopričesnika. Razlikuju se, danas, po bjelini, ne samo izvanjskoj koja bi trebala biti izraz one duhovne, nego i po živahnosti i znatiželji koja razlikuje janjce od ovaca. Pristupit će danas prvoj svetoj pričesti. U povijesti Crkve apostoli su bili prvi prvopričesnici. Od tada pričest je kršćanski postulat izgovoren u imperativnoj formi: Uzmite! To je zapovijedio sam Krist svojim učenicima. Euharistija predstavlja zahvalu Bogu Ocu, koji nam je za spasenje svoga Sina dao. U tu zahvalu i zajedništvo uključuju se danas punopravno naši prvopričesnici koji će još zrelije, uz dar Duha Svetoga na krizmi, to zajedništvo i zahvalu potvrditi.  

Na kraju mise dječji zbor, prvopričesnici i vjeroučenici te prisutni vjernici zajednički su otpjevali „Tebe Boga hvalimo“ kao zahvalu za intelektualne i duhovne darove koje su primili u ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini. Nakon blagoslova prvopričesnicima su podijeljene prigodne diplome.

 

Don Anton Belan

 

18. lipnja 2018. | Proslave
Oznake:,