izbornik zatvori izbornik

Prvi Božićni koncert u katedrali

               U organizaciji Hrvatskog Građanskog Društva Crne Gore, u petak, 16. prosinca ove godine, u kotorskoj je katedrali održan prvi Božićni koncert. Nastupili su: Dječji zborovi muzičke škole „Vida Matjan“ i osnovne škole „Savo Ilić“ sa solistima, kao i mandolinski orkestar „Tripo Tomas“. U programu je sudjelovalo više od 120 sudionika, pjevajući i svirajući hrvatske božićne pjesme kao i poznate božićne pjesme engleskog govornog područja. S istim programom Kotorani će 20. prosinca nastupiti u Dubrovniku. Na početku, sve prisutne, među kojima je bio i kotorski biskup mons. Ilija Janjić, pozdravio je župnik ovim riječima:

„Dragi slušaoci, draga djeco i mladosti, s vašom pjesmom večeras ulazimo u božićnu radost. Različitosti kalendara i tradicije ne umanjuju činjenicu istine koju slave Zapad i Istok. Ta istina je sadržana u rođenju Boga koji se rađa kao čovjek. Zato Kristu, poradi njegove ljudske naravi slavimo rođendan. Sama riječ Božić deminutivni je oblik imenice Bog, koji ovdje na zemlji prolazi biološki proces rasta i odrastanja, do zreloga čovjeka.

U prva dva stoljeća Božić se slavio na različite datume. Datum i nije toliko siguran, niti presudan u odnosu na činjenicu: Deus homo factus est. Bog je postao čovjekom. Tim rođenjem djeca su njemu postala najbliža, zato je i pjesma njihova večerašnja, anđeoskoj najsličnija. Svima koji će ovu Božićnu glazbenu najavu nama, večeras, učiniti tako lijepom neka je od srca hvala! Božićni i nadolazeći blagi dani bili vam sretni i veseli.

Božić bijel i začaran,

Radostan i svet,

Možda takav jedan dan

Zbliži cijeli svijet.

To pjevajmo, to slušajmo, za to večeras s pjesmom vašom, za sve ljude molimo!“

Don Anton Belan

fotografije: Foto Parteli Kotor

19. prosinca 2016. | Novosti
Oznake:,