izbornik zatvori izbornik

Na Ratcu proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

U najjužnijem marijanskom svetištu Kotorske biskupije, u kripti opatije Gospe Ratačke proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa. Svečano misno slavlje u 10 sati predvodio je don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, a suslavio upravitelj svetišta don Dejan Turza.

U propovijedi je don Robert istaknuo da je Blažena Djevica Marija «blagoslovljena nad svim ženama» jer je vjerovala Bogu i njegovu naumu uz koji je pristala. Po toj vjeri odabrana je da bude Bogorodica. Pozvao je vjernike da u njoj pronađu uzor povjerenja i dosljednosti, jer u današnjem svijetu ljudima nedostaje vjere, strpljivosti i neporočnosti koju nalazimo upravo promatrajući život Marije iz Nazareta. Ona je svoj život zahvalno položila u Božje ruke. Njezina proslava, slavno Uzašašće na nebo, nagrada je za njezinu ustrajnost, vjernost i bezgrešnost: taj nas blagdan, poziva da svoje oči uzdignemo k nebu i duhovnim vrijednostima koje su danas u krizi. Potaknuo je okupljene da njeguju zahvalnost poput Marije koja u svom hvalospjevu iskazuje hvalu za Božjda dobročinstva, te da i oni u svom životu češće iskazuju zahvalu za svoje rođenje, za dar života, djecu, roditelje, dom, mir, zdravlje, i na koncu zahvalnost što su mogli nazočiti svetoj misi na Ratcu.

„Sve su to razlozi da čovjek bude zahvalan, a ne da stalno hoće nešto više. Trebamo stremiti ka višem i težiti za napretkom, ali u duhovnom životu, u milosti, u svetosti, u međusobnoj ljubavi i razumijevanju, u opraštanju jedni prema drugima… U tome treba da rastemo, a ne u trci za novcem, materijalnim stvarima, za ovozemaljskim prolaznim stvarima koji će ionako ostati samo ruševina,” kazao je don Robert.

Naglasio je također potrebu ispovijedanja te njegovanje svijesti da smo potrebni Božje milosti u sakramentu pomirenja. Kao predsjednik organizacijskog odbora za dolazak tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novi u rujnu ove godine ukazao je na duhovnu i povijesnu važnost dolaska Sveca Sakramenta Pomirenja u svoj rodni kraj. Pozvao je okupljene vjernike da u te dane hodočaste u Herceg Novi i iskažu poštovanje sv. Leopoldu, naglasivši da je ovo povijesna i jedinstvena prigoda koja se ukazuje vjernicima kotorske i barske biskupije. Ne treba olako shvatiti ovaj milosni dar za naše krajeve, rekao je don Robert, podsjetivši na snagu svetačkog zagovora i milosti koje se mogu primiti po zaufanoj molitvi za vrijeme boravka sv. Leopolda u Herceg Novom 15. i 16. rujna.

18. kolovoza 2017. | Proslave
Oznake:, , ,