izbornik zatvori izbornik

Sastanak Organizacijskog odbora za doček tijela sv. Leopolda

U skladu s prethodnim dogovorom postignutim između Organizacijskog odbora Kotorske biskupije i predstavnika lokalne uprave, u Herceg Novom formiran je općinski Organizacioni odbor za doček relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Na inicijalnom sastanku odbora održanom 4. kolovoza svi su sudionici izrazili svoju spremnost na suradnju i svesrdnu podršku ovom događaju: «Dolazak relikvija – tijela sv. Leopolda u Herceg Novi 15. septembra, istorijski je događaj i lokalna uprava, sva opštinska preduzeća i ustanove, potpuno su posvećeni tome da ovaj događaj bude organizovan kvalitetno i dostojno imenu velikog katoličkog sveca rođenog u našem gradu.», kazao je ovom prigodom dr. Miloš Bigović, predsjednik novske Skupštine i predsjednik općinskog Organizacionog odbora.

Predsjednik biskupijskog organizacijskog odbora, kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati, ujedno i član općinskog organizacijskog odbora detaljno je izložio program dolaska relikvije sv. Leopolda.

Neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Mandića u Herceg Novi očekuje se u pratnji kapucina iz Padove i Hrvatske 15. rujna. Tog je dana u 13 h predviđena liturgija dočeka u Parku Boke, u kojem će tijelo ostati izloženo štovanju vjernika tijekom ostatka dana sve do ponoći. U večernjim satima slavit će se pjevana Večernja, a nakon nje će uslijediti molitveno-meditativno bdjenje. Od ponoći će relikvije sv. Leopolda biti izložene u obližnjoj crkvi sv. Antuna. Kako je don Robert naglasio, prvi je dan boravka relikvija tijela sv. Leopolda više usmjeren lokalnim vjernicima i hodočasnicima, iz samog grada Herceg Novog i drugih gradova biskupije koje će imati priliku provesti vrijeme u molitvi pred relikvijama svojeg omiljenog sveca. Središnja liturgijska slavlja održat će se 16. rujna: u 10 h slavit će se svečana koncelebrirana sv. misa a u 16 h misa ispraćaja, nakon koje će se relikvije sv. Leopolda uputiti prema Dubrovniku. Tog dana se očekuje i veća prisutnost hodočasnika iz susjednih zemalja, iako je još uvijek rano govoriti o procjenama broja sudionika.

Općinski Organizacioni odbor konkretizirao je zaključke u vezi obaveza koje će imati općinske službe i preduzeća, kao i Centar bezbjednosti Herceg Novi i Dom zdravlja. Dogovorena je dinamika daljnjih aktivnosti. Pripreme su počele blagovremeno i svi će, kako je zaključeno, preuzeti svoj dio obaveza savjesno. Zajednički je cilj da ovaj događaj protekne na najbolji mogući način.

U radu Organizacionog odbora sudjelovat će, pored predsjednika Bigovića i don Roberta Tonsatija: odbornici Dragan Šimrak i Maja Bakrač, ispred Kotorske biskupije don Pavao Medač, načelnica Službe komunalne policije Marija Andrić, načelnik Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović, direktor „Herceg Festa“ Stevan Koprivica, direktor „Čistoće“ Borivoje Bonić, direktor „Komunalno-stambenog“ Branko Crnogorčević, komandir Centra bezbjednosti Herceg Novi Dejan Ostojić i pomoćnica direktora Doma zdravlja Herceg Novi, dr Biljana Dapčević.

Park Boke je za mjesto izlaganja relikvija izabran jer je kao lokacija najpogodnija za održavanje ovog događaja: zbog osjetljive naravi same relikvije, težine sarkofaga i s druge otežane pristupačnosti, bilo bi gotovo nemoguće organizirati izlaganje u župnoj crkvi, a da se ne ugrozi sigurnost relikvija. Park Boke koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve sv. Antuna, te samom srcu grada, pruža sve povoljne uvjete za ostvarivanje predviđenog molitvenog i liturgijskog programa.

 

PR Služba Općine Herceg Novi | Kotorska biskupija | Foto: PR Služba

Program dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novi

 

 

15. IX.

 

Park Boke

13:00       Doček tijela sv. Leopolda

  • Liturgija dočeka (Služba riječi)
  • Tijelo ostaje izloženo štovanju vjernika

18:00       Svečana pjevana Večernja (Predvode sestre Franjevke)

19:30       Bdijenje

00:00       Prijenos tijela sv. Leopolda u crkvu sv. Antuna (crkva ostaje otvorena prema potrebi)

 

16. IX.

 

Park Boke

07:30       Prijenos tijela sv. Leopolda do oltarskog prostora

10:00       Svečana koncelebrirana sv. Misa

16:00       Misa ispraćaja

  • Nakon Mise odlazak tijela u Dubrovnik

 

Za vrijeme dok je tijelo sv. Leopolda izloženo štovanju vjernici će imati priliku za svetu ispovijed.

 

 

 

4. kolovoza 2017. | Novosti, Nekategorizirano
Oznake:, ,