izbornik zatvori izbornik

Siječanjska korona i Lode

Prva korona za svećenike Kotorske biskupije u novoj kalendarskoj godini po ustaljenom običaju pada 27. siječnja kada se u Kotoru ujedno održavaju Lode (pohvale u čast sv. Tripunu).

Svećenici okupljeni u prostorijama Ordinarijata, započeli su svoj susret molitvom časoslova. Don Anton Belan je nakon molitve sve pozdravio, ukratko prizvavši u sjećanje kronologiju kotorskih Loda, podsjetivši da su od 1947. i vanjska proslava sv. Tripuna i Lode bile prekinute sve do ponovne uspostave svečanosti 1991.

Prigodno izlaganje održao je mr. sc. don Dejan Turza, a glavna tema je bila refleksija o značaju dolasku tijela sv. Leopolda B. Mandića u njegovu rodnu biskupiju. Kako je don Dejan naglasio, ovaj bi duhovni događaj trebao biti od iznimnog značaja za život ovdašnjih vjernika, a sami svećenici kako bi što bolje mogli pomoći vjernicima i hodočasnicima, trebaju si ponovno neke ključne sadržaje ovog događaja dublje posvjestiti. Tako je don Dejan progovorio o bitnim sadržajima takvog događaja kao što su: hodočašće kao molitveni put, štovanje svetaca i kult relikvija, čašćenje svetih slika i kipova kao elementi pučke pobožnosti.

U zadnjem dijelu izlaganja don Dejan je iznio neke od rezultata svog istraživanja sprovedenog na terenu Kotorske biskupije koje je bilo usmjereno na identificiranje, popis i opisivanje materijalne sakralne umjetničke produkcije vezane izravno za bokeljske svece i njihov kult u Kotorskoj i dijelom barskoj (nad)biskupiji.

Kao posebne goste prvog ovogodišnjeg zajedničkog svećeničkog okupljanja posebno valja istaknuti dolazak delegacije otaca kapucina iz Padove i Zagreba. Provincijal Hrvatske provincije kapucina, fra Jure Šarčević, upravitelj svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, fra Flaviano Gusella i gvardijan kapucinskog samostana u Padovi fra Marco Putin, došli su ovom prigodom kako bi osobno mogli utvrditi mogućnosti i uvjete za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda u Kotorsku biskupiju koje se očekuje u mjesecu rujnu.

Po završetku korone svi su se svećenici u zajedništvu s biskupom uputili na trg Sv. Tripuna kako bi sudjelovali u svečanosti Loda i podizanju stijega svetog zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije. Lode je izrekao ovogodišnji mali admiral Antonio Grandis. Nakon podizanja zastave sv. Tripuna uslijedilo je cjelivanje Slavne glave u katedrali.

Ovom je prigodom biskup mons. Ilija Janjić objavio imenovanje preč. don Pavla Medača za novog počasnog kanonika.

fotografije: RT | M. Marušić

28. siječnja 2017. | Novosti
Oznake:, , , ,