izbornik zatvori izbornik

Slavlje Sv. Potvrde u Kotoru

U prepunoj katedrali sv. Tripuna u nedjelju, 27. lipnja mons. Ivan Štironja je tijekom svečanog misnog slavlja podijelio sakrament sv. Krizme devetorici krizmanika s područja grada Kotora. Misno slavlje započelo  je svečanim procesijskim ulaskom u katedralu na čijem su čelu bili krizmanici i vjeroučenici, te predstavljanjem kandidata koje je imao upravitelj župe don Ante Dragobratović.

Na početku propovijedi, mons. Štironja je pohvalio krizmanike koji su redovito čitali i ministrirali u katedrali, te pozdravio i ostale vjeroučenike kojima je ovaj dan ujedno bio i završetak vjeronaučne godine u kojoj ih je vodila katehistica s. Dragica Kuštre. Roditeljima krizmanika biskup je uputio ohrabrenje da budu svjedoci i primjeri svojoj djeci u prakticiranju vjere i sudjelovanju na liturgijskim slavljima nedjeljama i blagdanima  i da se tako trude ispuniti obećanja koja su na dali krštenju.

Posebno je snažan poticaj biskup Štironja uputio samim krizmanicima:

„Dragi krizmanici! Za koji trenutak, zajedno sa svima ovdje prisutnima, odreći ćete se đavla začetnika smrti, grijeha, svakoga zla i nereda. Nakon toga ispovjedit ćete vjeru u Presveto Trojstvo: Oca, Sina i Duha Svetoga. Primit ćete sakramentalni pečat i bit ćete osnaženi sedmerostrukim darovima Duha Svetoga.

A to znači, da danas Isus pristupa i kaže ti: Mladiću! Zapovijedam ti, ustani. Ustani krizmaniče i samostalno hodaj u svojoj vjeri. Uzmi Tijelo Kristovo, nahrani se, osnaži i svakoga dana živi mudro i razumno. Ne gubi razum, rado se savjetuj s onima koji bolje znaju od tebe, ponizno prihvati savjet. Upoznaj svoju vjeru, stječi znanje o svom Bogu, o svojoj Crkvi i o svojoj kršćanskoj-katoličkoj vjeri. Budi pobožan ne samo nedjeljom kada ti je dužnost otići u Crkvu, čuti Riječ Božju i pričestiti se, nego i svakoga dana izmoli barem kratku molitvu Očenaša. Nikad nemoj izgubiti sram pred ljudima i sveti strah pred Bogom. Ne zaboravi, strahopoštovanje je najizvrsniji znak ljubavi. Nije to nešto negativno, kao trešnja pred strašnim Bogom, nego djetinje povjerenje i nastojanje ugoditi Bogu i svidjeti mu se po vršenju zapovijedi, osobito zapovijedi ljubavi prema njemu i svim ljudima.“

Po završetku euharistijskog slavlja, biskup je čestitao krizmanicima i njihovim obiteljima, potaknuvši ih na ustrajnost u življenju vjere. Misno pjevanje animirao je župni zbor katedrale kojim je ravnala s. Dragica Kuštre, a vjeroučenici i krizmanici su  sudjelovali u čitanjima, prinosu darova i liturgijskoj asistenciji.

 

 

28. lipnja 2021. | Proslave, Novosti
Oznake:, , , , ,