izbornik zatvori izbornik

Slušatelji Radija Ognjišče u Kotorskoj katedrali

Radio Ognjišče, jedina katolička radijska postaja u Sloveniji ove je godine organizirala 15. zajednički odmor za svoje slušatelje i prijatelje. Osam se autobusa sa 350 putnika uputilo u Crnu Goru, dok su prethodnim godinama sličan odmor organizirali u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, a najviše je sudionika bilo 2009. kada su sa 15 autobusa posjetili Bugarsku. Duhovnost i odmor su međusobno dobro povezani, rekao je glavni urednik Radija Ognjišče, mons. Franc Trstenjak: «Gospod uzima sve naše brige, i kada je čovjek slobodan, kada je njegova duša slobodna, onda se može istinski odmoriti. Mislim da nam ovaj zajednički odmor to na lijep način predočuje što znači dan Gospodnji i dan odmora».

Dana 19. lipnja posjetitelji iz Slovenije obučeni u prigodne crvene majice, proslavili su svetu misu u katedrali sv. Tripuna, u kojoj ih je dočekao kotorski biskup mons. Ilija Janjić. On je ukratko prikazao povijest biskupije, i rekao da je ona unatoč njezinoj maloj teritorijalnoj veličini, ponosna na svoje djelovanje i postignuća kroz povijest. Biskup je objasnio da je 19. lipnja dan posvete katedrale, te je govorio o sv. Leopoldu Mandiću iz Herceg Novog i bl. Ozani Kotorki.

Svetu misu je predvodio umirovljeni ljubljanski nadbiskup i metropolita mons. Alojz Uran uz koncelebraciju kotorskog biskupa  i svećenika iz Slovenije. U propovijedi nadbiskup Uran najprije je zahvalio mjesnom biskupu na dočeku i gostoprimstvu, te se osvrnuo na značaj posvete crkve. Naglasio je, da je kao i vanjska građevina, svaki život stavljen pred brojne izazove i kušnje. Sveti Tripun, kazao je nadbiskup Uran, nosio je u sebi vjeru u Isusa Krista, svjestan da je bliskost sa Kristom u patnji i smrti nešto najljepše što vjernik može doživjeti jer će tako postići život vječni. «Tako je on postao svjetlo koje je nastavilo svijetliti pokoljenjima koja su došla nakon njega u kotorskoj katedrali u kojoj se štuje stoljećima. Mnogo više od vanjske građevine, važnija je građevina koju kao kršćani gradimo svojom živom prisutnošću i međusobnom suradnjom» kazao je nadbiskup Uran. «Svi smo pozvani na svetost» naglasio je mons. Uran u zaključku propovijedi, dodajući da nam sveci i blaženici mogu pomoći na tom putovanju.

Radio Ognjišče/Kotorska biskupija

 

20. lipnja 2017. | Novosti
Oznake:, ,