izbornik zatvori izbornik

Sutomore: proslava blagdana sv. Roka

Blagdan sv. Roka proslavljen je u petak, 16. kolovoza, svečanom svetom misom u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Sutomoru. Zavjetni je to dan nekadašnje župe Spič, današnje Sutomore. Svečanu euharistiju predslavio je don Viktor Dedaj, župnik u Baru. Svečanosti su prisustvovali vjernici iz Sutomora, okolnih mjesta Brca i Šušanja (Kotorska biskupija) i Bara, Sustaša i Zupaca (Barska nadbiskupija), te vjernici turisti koji iz brojnih zemalja ljetuju na primorju. Pjevanje su animirale s. Luljana Marku i Iva Pavlović.

Don Viktor je u propovijedi okupljenim vjernicima prikazao život i milosrdno djelovanje sv. Roka. Ovaj je svetac iz 14. stoljeća hodočasnik, dobrotvor i zaštitnik od kuge i kolere. Njegov se blagdan s posebno svečanošću od davnine obilježava u sutomorskoj župi.

Uz proslavu sv. Roka vjernici su se s posebnim pijetetom u molitvi prisjetili 370. godišnjice od stradanja 79 Barskih i Spičanskih mučenika koje su Osmanlije ubile tijekom Kandijskog rata 1649. Kada se nisu htjeli odreći kršćanske vjere, surovo su pobijeni na dvije lokacije, kod nekadašnjeg samostana (Stara Gimnazija) u predgrađu Starog Bara i kod rijeke Željeznice. Među njima su bili građani Bara plemići, pučani, svećenici, redovnici, ali i mještani okolnih mjesta (Spič, Šušanj, Zupci, Šestani). Među pobijenima bilo je najviše Slavena, ali i Romana i Arbanasa. Taj strašni osvetnički osmanlijski pohod uslijedio je kao odmazda na neuspješni pokušaj Mlečana da povrate suverenitet nad Barom i Ulcinjom. Lokalni su katolici naime tada bili optuženi da su s Mlečanima kovali zavjeru protiv osmanske vlasti.

Nakon mise održana je procesija oko župne crkve. Sve obitelji koje su bile na sv. misi dobile su blagoslovnice – svečane obiteljske blagoslove po zagovoru barskih i spičanskih mučenika. Uslijedilo je na koncu druženje uz čašćenje koje su pripremile domaćice iz Sutomora.

21. kolovoza 2019. | Proslave
Oznake:, ,