izbornik zatvori izbornik

Sv. Petar proslavljen u Bogdašićima

Drevna župa sv. Petra u Bogdašićima svečano je proslavila blagdan sv. Petra apostola, svog nebeskog zaštitnika. Prvu svetu misu u 10 sati služio je don Dražen Kraljić, župnik Bogdašića i Lepetana koji je u svojoj propovijedi vjernike upoznao sa životom sv. Petra i Pavla koji se u kalendaru zajednički slave. “S jedne strane sveti Petar i Pavao su dvije dijametralno suprotne ličnosti koje se po mnogo čemu razlikuju. Ali ono što ih je povezalo bila je jaka vjera u Krista koju su obojica posvjedočili svaki na svoj način i na kraju dali i svoj život za Krista. Oni su putokaz i nama danas da se svetost može postići bez obzira na mane koje svi imamo. Ako vjerujemo Kristu i njemu se do kraja predamo, tada i mi poput Petra i Pavla možemo biti hrabri svjedoci i neumorni navjestitelji Krista u današnjem svijetu” kazao je don Dražen u svojoj propovijedi.

Posebno je svečana bila večernja sveta misa koju je u 19 sati na prostoru pored župne crkve predslavio preč. don Filip Janjić, župnik Budve, a koncelebrirali su uz župnika i svećenici kotorske biskupije. U svojoj homiliji don Filip je također vjernike upoznao sa životom dvojice Kristovih učenika Petra i Pavla, ali se na poseban način osvrnuo na djelo svetog Petra. “Sveti Petar je ljudski gledano u mnogim stvarima bio slabić, ali Gospodin ga je ipak izabrao da bude stijena na kojoj će sagraditi svoju Crkvu koju ni vrata paklena neće moći nadvladati. Sveti Petar po tradiciji prvi je biskup Rima i prvi papa, a kroz ovih dvije tisuće godina toliki su se izmijenili na Petrovoj Stolici, dostojni, a neki možda i nedostojni, ali Kristova Crkva i dan danas postoji, a vjerujemo da će tako biti do kraja vremena. Naše misli danas na poseban način idu ka Rimu, k Petru naših dana, Papi Franji, te smo svi pozvani moliti za njega kako bi dobro i mudro upravljao Crkvom u današnjim vremenima”.


Pjevanjem su misno slavlje uzveličali združenim snagama župni zbor sv. Petra iz Bogdašića i sv. Marije iz Stoliva. Na kraju mise vjernicima se obratio upravitelj župe don Dražen koji se zahvalio svima koji su omogućili da ovogodišnja proslava prođe lijepo i svečano. Nakon svečanog blagoslova vjernici su krenuli u procesiji oko župne crkve prateći pjesmom i molitvom kip svetog Petra, a potom su se u crkvi s poštovanjem poklonili njegovim moćima.

Osim u ovoj, nekoć benediktinskoj crkvi koja se spominje u XIII. stoljeću, sv. Petar se slavi u Ljutoj kraj Dobrote, te u Bijeloj, gdje je crkva njemu posvećena jedini svjedok postojanja još jedne benediktinske opatije.

foto: Radio Dux

gornja fotografija: Radio Dux

 

1. srpnja 2020. | Nekategorizirano
Oznake:,