izbornik zatvori izbornik

Svečana večernja i kađenje moći uoči Tripundana

Na blagdan Kandelore (Svijećnice) u katedrali sv. Tripuna u Kotoru u večernjim je satima održano slavlje svečane Večernje i Službe čitanja s kađenjem svetih moći. Ovaj jedinstveni obred sačuvan u Kotorskoj biskupiji, značajan je i po svojem ekumenskom karakteru: naime, posljednje stoljeće i pol, u obredu kao kadioničari sudjeluju zajedno pravoslavci i katolici, što je snažan i rijedak primjer zajedništva i ekumenizma koji su u Kotoru zaživjeli prije globalnog ekumenskog pokreta među crkvama. U daljoj su prošlosti u ovom obredu sudjelovali predstavnici plemića i građana.

 

Slavlje je započelo svečanom procesijom u kojoj su prenesene svete moći iz kapele relikvija na katu kotorske katedrale. Prema ustaljenom običaju, biskupijski svećenici nosili su srebrni kovčeg s relikvijama sv. Tripuna, relikviju Slavne glave nosio je kotorski župnik, a relikvijar s česticom sv. Križa, kotorski biskup, dok su palket s moćima drugih svetaca nosili mornari Bokeljske mornarice.

Nakon što su relikvije prenesene u središte katedrale i postavljene pred glavnim oltarom, započela je pjevana večernja koju je predslavio biskup Ivan Štironja.

U kratkom nagovoru, biskup Štironja je naglasio kako sama ljepota obreda i ukrasa, kao i zajedništva, prvenstveno trebaju voditi do vjere u Boga i u zagovor sv. Tripuna, a vjeru i čast „fides et honor“ treba svjedočiti kroz život, u obitelji i u zalaganju u zajednici.

Kađenje svetih moći započelo je za vrijeme pjevanih čitanja. Ove su godine kadioničari bili: Tripo Čučić, Božo Belan, Nenad Petrović, Vitomir Vujović, Vicko Grgurević, Elvis Brkan, Nikola Mršulja, Vido Lompar, Dabiša Barbić, Ilija Lalošević, Stevan Kordić, Jovan Lipovac.

Čitanja (lekcije iz Martirologija sv. Tripuna) pjevao je župnik, don Ante Dragobratović, dok je psalme pjevao župni zbor katedrale, pod ravnanjem Anđele Homen, prof.,  uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

Nakon završetka liturgijskog slavlja, vjernici su iskazali štovanje svečevim relikvijama.

U Kotoru je kalendarski datum proslave blagdana sv. Tripuna 3. veljače, dok se Vanjska proslava redovito održava na prvu nedjelju nakon 3. veljače, te će ove godine biti 5. veljače uz uobičajene svečanosti prema najavljenom programu.

Fotografije: Foto Parteli | Radio Dux

4. veljače 2023. | Novosti
Oznake:, , ,