izbornik zatvori izbornik

Svečano ispraćena relikvija tijela sv. Leopolda

U popodnevnim satima 16. rujna završio je boravak relikvija sv. Leopolda u Herceg Novom. Do početka mise ispraćaja u 16 sati, vjernici su imali priliku iskazati svoje čašćenje relikviji sveca, a padovanski su kapucini posjetili grob roditelja sv. Leopolda – Petra i Dragice Mandić te se na njemu pomolili.

Osjećaji radosti, žalosti i zahvalnosti izmiješali su se pri odlasku sveca iz njegova rodnog grada. Primijetio je to kotorski biskup u svojoj homiliji naglašavajući kako su svi prisutni zapravo svjedoci ostvarenja sna sv. Leopolda da se vrati među svoj narod. Njegov život osvajao je srca vjernika koji su živjeli u njegovoj blizini, osvaja srca brojnih koji mu se danas utječu, a osvojio je i srce pape Franje koji ga je proglasio jednim od zaštitnika Jubileja milosrđa.

– Svetost privlači i svetost nadahnjuje – dodao je kotorski biskup.

Život svetaca je skrovit, dapače sveti Leopold je rekao, kako ga je citirao mons. Janjić: ‘Sakrijmo sve, čak i ono što može izgledati kao Božji dar, da se od toga ne bi napravila trgovina. Bogu jedinomu čast i slava! Kad bi bilo moguće, mi bismo trebali proći zemljom poput sjene koja ne ostavlja za sobom traga.’

– Kako je govorio tako je živio. On, obdaren tolikim Božjim darovima, skrivao je sebe da bi dao prostora drugima – istaknuo je biskup Janjić.

I baš u vremenu u kojem je istaknuta sebičnost, bahatost, u vremenu u kojem se zaboravlja rasti u duhovnosti, a materijalno bogatstvo ne doprinosi sreći, kada oskudijevamo u razumijevanju, pomirenu, strpljenju, poniznosti i ljubavi, rekao je biskup, Bog nam daje prisutnost relikvija sv. Leopolda.

– Kad bismo ga samo u tome znali nasljedovati! Kada bismo znali više vjerovati Bogu nego nama, kada bismo poput Leopolda najprije tražili Božje kraljevstvo, koliko bi naš život bio blagoslovljeniji, bogatiji i sretniji – rekao je mons. Janjić.

Okupljenima je na kraju poželio da ‘tragovi svetosti’ koji su se po Leopoldovoj prisutnosti urezali u njih i ostanu u njima.

– Ne samo da ostanu u neizbrisivom sjećanju, nego da nam to pomogne da naučimo otkrivati Lice Milosrdnog Oca, da težimo živjeti zauzimajući se za zajedništvo i jedinstvo, u našim domovima i u našim crkvama, u ovom gradu i svim gradovima svijeta – zaključio je kotorski biskup.

Na kraju mise okupljenima se obratio rektor Svetišta sv. Leopolda B. Mandića u Padovi, fra Flaviano Giovanni Gusella potičući ih da širom otvorena srca prihvate sve milosti koje su ovih dana po zagovoru sv. Leopolda primili. Darovi žele biti prihvaćeni kako bi mogli donijeti ploda za nas i za sve koje ćemo susretati, dodao je. Misu je svojim pjevanjem uzveličao zbor Libertas iz Dubrovnika.

Na kraju sv. mise, biskup je zahvalio svim službama i pojedincima koji su uložili svoje vrijeme i trud kako bi se povijesni događaj dočeka tijela sv. Leopolda realizirao na dostojanstven način. Osobito je istakao doprinos grada Herceg Novog i gradskog organizacijskog odbora, koji je sa svoje strane dao izuzetno velik obol u vanjskom dijelu organizacije, te upravi HercegFesta. Osobitu zahvalnost biskup je izrazio volonterima iz Zagreba, zajednice Cenacolo iz Međugorja, te Boke Kotorske, čija je prisutnost i zalaganje pomogla uspješnom ostvarivanju cjelokupnog programa.

Nakon mise i završnog blagoslova, započela je veličanstvena procesija ispraćaja: biskup i svećenici, odred bokeljske mornarice, volotneri Croce Verde, volonteri s upaljenim svijećama u rukama, predstavnici gradske uprave među kojima gradonačelnik i predsjednik skupštine, pjevački zborovi, časne sestre, stotine vjernika, u molitvi i šutnji uputili su se ulicama Herceg Novog kako bi ispratili svog omiljenog sveca. Pobožna šutnja bila je gotovo opipljiva za vrijeme ove procesije: obližnji su ugostiteljski objekti iz poštovanja stišali glazbu dok se procesija kretala gradom, prolazeći iznad rodne kuće sv. Leopolda na novskom Škveru, do podnožja župne crkve sv. Jeronima u kojoj je kršten i nekadašnjeg kapucinskog samostana. Tu je službeno završen pohod sv. Leopolda svom rodnom gradu: nakon otpjevanog himna, molitve i blagoslova, začuo se povik volontera Croce Verde: «Živio sv. Leopold»! Uz zvona, pljesak, ali i suze u očima, oprostivši se od svoga sveca, Novljani i hodočasnici ispratili su padovansku delegaciju na njihov nastavak hodočašća prema Dubrovniku, zatim Splitu i Rijeci. Boravak je svetog Leopolda donio jedinstvo i blagoslov građanima i hodočasnicima u Herceg Novom. Zajedno su se molili i katolici i pravoslavci ujedinjeni ljubavlju prema svecu. Značajno je podsjetiti da je gradska uprava dan prije dolaska svečevih relikvija – 14. rujna, u kratkoj ceremoniji proglasila park pored crkve sv. Antuna, dar Kotorske biskupije gradu, parkom sv. Leopolda – slijedom jednoglasne odluke u mjesnoj Skupštini, te je na taj način dala još jedan važan doprinos proslavi dolaska svečevih relikvija u svoj rodni grad, u kojem do tog trenutka nije postojalo nijedno spomen obilježje sv. Leopoldu na javnoj površini.

M. Potroško – Laudato.hr | KB

Foto: Boka News

 

 

17. rujna 2017. | Novosti
Oznake:, ,