izbornik zatvori izbornik

Svečano proslavljen blagdan bl. Gracije iz Mula

Blagdan blaženog Gracije iz Mula, augustinca pustinjaka, svečano je proslavljen u blaženikovu rodnom mjestu Mulu kraj Kotora u četvrtak, 9. studenog. Ovaj omiljeni bokeljski blaženik i čudotvorac, redovito svojom nenametljivom prisutnošću privlači brojne štovatelje i hodočasnike koji pred njegov oltar u župnoj crkvi Pomoćnice Kršćana donose svoje potrebe, prošnje i zahvale.

Proslava blagdana započela je prvom svetom misom u 6 h ujutro koju je slavio don Željko Pasković, župni upravitelj Prčanja i Stoliva. Župnu svetu misu u 10 sati slavio je muljanski župnik don Robert Tonsati. Don Tonsati je u svojoj homiliji naglasio da molitve i traženje zagovora od blaženika i svetaca, uvijek treba pratiti kršćanski stav poniznosti koji je odlikovao i samog bl. Graciju, te je istaknuo nekoliko konkretnih primjera zahvalnosti za primljene milosti od bl. Gracije, koje su molitelji željeli podijeliti sa župnom zajednicom. Don Robert je na kraju u kratkim crtama iznio sve što se u župi uradilo tijekom protekle godine kako bi se pospješio kult blaženog Gracije i obnovile neke od vrijednih umjetnina u crkvi, što je uglavnom učinjeno uz nesebičnu pomoć darovatelja.

Svečanu koncelebriranu euharistiju predslavio je mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, a koncelebrirali su mjesni svećenici. Mons. Gjonlleshaj je, nakon što je naveo ključne crtice iz blaženikova životopisa, kazao kako je u središtu razmatranja ovog blagdana Euharistija. „Ta neizmjerna ljubav našega Spasitelja i njegova svemoć, pod prilikama kruha i vina stvorile su jedinstven način Božje prisutnosti među ljudima. On je svećenik i žrtva koja se svakodnevno preko ruku službenika oltara prinosi svom nebeskom Ocu. Blaženi Gracija je znao, da je naše kršćanstvo toliko vrijedno, koliko je euharistijski orijentirano; da je presveta Euharistija najvažniji trenutak života kršćanske zajednice, i da, ako sudjelujemo na euharistijskoj gozbi, sačinjavamo jedno ‘tijelo’ s Kristom. Bez toga sakramenta, koji je središte kršćanskog života, nema prave vjere ni molitve ni istinske veze s Bogom“ kazao je nadbiskup Gjonlleshaj. U zaključku svoje homilije, nadbiskup Gjonlleshaj posvjedočio je kako je i sam upoznao svećenika, koji je poput bl. Gracije na prvom mjestu u svojoj duhovnosti i pastoralnom životu stavljao Euharistiju, te je preporučio svim vjernicima da dublje prionu uz molitvu pred Presvetim, pristupanje pričesti na što i sam bl. Gracija svojim životom i primjerom potiče.

Na kraju mise, don Robert je zahvalio svima na sudjelovanju i pomoći pri organizaciji ovogodišnje proslave, te čestitao imendan svima koji nose ime blaženog Gracije, što je, kada su muška imena u pitanju, specifičnost prostora Boke Kotorske. Euharistijsko slavlje završeno je molitvom nadbiskupa i svećenika pred blaženikovim moćima, a okupljeni su vjernici po ustaljenom običaju potom u šutnji pristupili oltaru kako bi iskazali svoje štovanje.

Osobito svečani obol samom slavlju dao je i župni zbor Kotorske katedrale kojim je ravnala Anđela Homen uz orguljsku pratnju voditeljice zbora, s. Dragice Kuštre. Uz brojne domaće vjernike misi su prisustvovali i hodočasnici iz Dubrovačkog kraja, te vjernici pravoslavne vjeroispovijesti.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koja se sastojala od slavlja svete mise na blaženikovu oltaru, prigodne homilije i zajedničke molitve trodnevnice. Mise je predslavio don Željko Pasković, a don Robert Tonsati je propovijedao o krepostima koje su odlikovale život blaženog Gracija – poniznosti, poslušnosti i zahvalnosti, a koje su u današnjem vremenu osobito potrebne za duhovnu izgradnju i rast u vjeri i pobožnosti.

 

 

10. studenoga 2023. | Novosti
Oznake:, , , , ,